Обучени са 2700 доброволци за борба с бедствията

Обучени са 2700 доброволци за борба с бедствията | StandartNews.com

София. 2700 доброволци са преминали обучение за борба с бедствията. Това стана ясно от главен комисар Николай Николов, който коментира темата пред журналисти. Той участва в дискусия за реагиране при кризи.

Държавата се подготвя за есенно-зимния сезон за реагиране при евентуални бедствия, но ако се сбъднат прогнозите за мека зима, проблеми не се очакват, изтъкна Николов.

Трябва да се работи в посока предотвратяване на предпоставките за възникване на кризисна ситуация. При евентуално бедствия по-силно ще е участието на силите на Министерството на отбраната, обясни шефът на пожарната.

„Превенцията е да направим по-добра подготовка на населението и органите, които реагират ори такива ситуации, да подобрим координацията между всички. Разбира се, всичко това не може да стане без подобряване на нормативната уредба, включително и законодателната. В България понятието криза в закон е известно само като военно-политическа криза, ние говорим за бедствия в България, т.е. има правна дупка. Понятието криза не е добре регламентирано в България. Може би трябва да се заговори за законодателно уреждане на това понятие", каза още Николов, цитиран от "Дарик".

„Преди две години взехме решение да създадем доброволно движение в България. напредваме значително и в момента в България има около 2700 доброволци – пожарникари и спасители, които са преминали съответните обучения, включително са получили екипировка. Преди две седмици на национално ниво беше създадена Асоциация на доброволните пожарникари и спасители, подкрепена и по инициатива на Националното сдружение на общините", посочи още той.

Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов също участва във форума. И заяви пред журналисти, че страната ни не участва в коалиция срещу „Ислямска държава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай