Шаламанов: Не участваме в коалицията срещу ИД

 Шаламанов: Не участваме в коалицията срещу ИД | StandartNews.com

София. Към момента има сформирана коалиция срещу "Ислямска държава" по инициатива на Съединените американски щати. Ние не участваме в нея и въпросът за участие на български военни към момента не се дискутира в нашето правителство. Това увери служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов пред журналисти.

"Считаме, че нашите способности са ограничени в тази сфера. Нашите военновъздушни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради своето оборудване. Опитваме се да помогнем чрез хуманитарна помощ и дарения, свързани с леко въоръжение, заедно с нашите съюзници от Европейския съюз и НАТО", обясни той, цитиран от БГНЕС.

На въпрос дали съществуват заплахи за страната ни от терористични атаки, Шаламанов отговори, че "всички страни, които държат на свободата и на демокрацията" са заплашени от едно движение като "Ислямска държава", което, по думите му, е "определено против основните ценности, които изповядваме и което действа с мерки отпреди много години".

Запитан какви мерки взима служебното правителство военният министър отвърна, че такива се взимат "на национално ниво и в рамките на ЕС и НАТО". "Правим възможно най-доброто за защита на интересите ни". Помолен да даде конкретни премери Велизар Шаламанов отвърна, че по отношение на повереното му министерство се прави "подготовка на нашите сили и тясно участие в подготовката със съюзниците". "Тук въпросът е много повече свързан с разузнаване и укрепване на структурите за вътрешна сигурност и граничен контрол, които са извън компетентностите на Министерство на отбраната. Трябва да има много по-добра координация", коментира още той.

"Трябва да намалим зависимостта от всички страни, които не са членове на НАТО и ЕС, що се отнася до проблеми, свързани с нашата бойна способност и готовност", отгвоори военният министър на въпрос дали продължава да настоява да се откъснем от зависимостта от Русия.

"Принадлежим към два съюза - ЕС и НАТО и нашето бъдеще, сигурност и развитие зависи от това колко добре сме интегрирани в тези два съюза", продължи Шаламанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай