Общината решава за паметник на Георги Марков в София

Общината решава за паметник на Георги Марков в София | StandartNews.com

София. Столичният общински съвет ще обсъди на заседанието в четвъртък предложението за издигане на паметник на убития писател Георги Марков в София. Предложението е внесено от съветниците от ГЕРБ Малина Едрева и Орлин Иванов, а във вторник комисията по култура одобри предложението.

 

Монументът ще е висок 2,3 метра и ще бъде издигнат на площад „Журналист" в София, където Георги Марков е живял и творил до емигрирането си на Запад през 1969 г.

 

Идеята е на група български интелектуалци, които се обединяват в инициативен комитет „Памет за Георги Марков".

 

Почетен председател на комитета е бившият президент д-р Желю Желев, а председател - писателят дисидент Димитър Бочев. Под искането още евродепутатът Надежда Нейнски, професорите Михаил Неделчев, Георги Фотев и Георги Едрев, писателите Георги Мишев, Марко Ганчев, Михаил Вешим, Никола Радев, скулпторът Георги Чапкънов и актьорите Руси Чанев и Филип Трифонов.

 

Идейният проект на паметника ще бъде изготвен от скулптора Данко Данков.

 

Изграждането ще бъде изцяло финансирано от българския филантроп и политически емигрант от комунистическия режим д-р Георги Лазаров. Неговата фондация „Сейнт Джордж фондейшън" се намира в американския град Балтимор. Лазаров вече се опитва да получи разрешение от лондонските власти за поставянето на паметник на моста Ватерло.

 

През 2014 г. се навършват 85 години от рождението на българския писател. Георги Марков е убит с чадър с рицин в Лондон през 1978 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай