Общината грейва в лилаво за недоносените деца

Общината грейва в лилаво за недоносените деца | StandartNews.com

София. Сградата на Столична община ще бъде осветена в лилаво в петъчната вечер, а в небето ще полетят 510 балона. Акцията за отбелязване на Световния ден на недоносените бебета се организира от фондация "Нашите недоносени деца" и започва пред сградата на Столична община /ул. Московска №33/ от 18 ч. на 15 ноември 2013 г.

Целта на събитието е да се даде гласност на проблемите на недоносените бебета и тяхното отглеждане, както и в знак на съпричастност с хилядите семейства, които се сблъскват с проблема на преждевременното раждане и са изправени пред предизвикателството да отглеждат недоносено дете. Водещи специалисти в областта на педиатрията, неонатологията, акушерството и физикалната медицина ще представят информация за проблемите, свързани с преждевременното раждане.

Статистиката сочи, че всяко десето бебе се ражда недоносено – от 63 891 родени деца в страната, 6 124 са недоносени, а 13,8% от бебетата са родени с тегло под 1 500 грама. Тези деца се нуждаят от огромна медицинска и родителска грижа, а не винаги е лесно да я получат. Основният фокус на събитието е върху необходимостта от повишаване качеството на грижите за бременните жени, новородените и недоносените деца, за да са в унисон с добрите европейски практики. Този процес може да бъде подпомогнат чрез включване в онлайн петицията на "Ene mene mini", която да доведе до създаване на Препоръка на ЕС за единни държавни стандарти за грижа за здравето на новородените, за да може всяко бебе в Европа да има силен старт в живота.

Според последни данни за страната, една от всеки шест бременни жени няма достъп до пренатални грижи, висок е броят и на родилките, които не са здравно осигурени, а детската смъртност остава висока спрямо средната за страните от Европейския съюз.

Теглото на недоносените бебета може да варира от 600 до 2500 гр., а дължината им – от 35 до 45 см. Органите и системите на преждевременно родените деца все още са незрели. Хранителните потребности на недоносеното бебе се различават от тези на доносеното, тъй като кърмата на майките, които са родили преждевременно, съществено се различава от тази на жени, които са родили близо до термин. Поради тази причина и адаптираните млека за недоносени са различни от тези за доносени.

По неофициални данни, в страната има 150 000 семейства с репродуктивни затруднения, като същевременно за 2012 г. са направени около 30 000 аборта, което е една от най-високите стойности за аборти в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай