Общинар гасил с голи ръце факлата Николайчо

Общинар гасил с голи ръце факлата Николайчо | StandartNews.com

Бог чу молитвите ни, чакаме го да се върне, кръстят се свещеници

Николайчо, мъжът факла от Сандански, ще избегне съдбата на Лидия. Направена му е успешна операция в Клиниката по изгаряния на "Пирогов" и животът му вече е вън от опасност. Пациентът бе постъпил за лечение с 25% изгаряния по тялото и главата, със засегнати от вдишаните отровни газове при горенето горни дихателни пътища. Близки, жители на квартала, който е до гробищния парк и църквата "Св. св. Козма и Дамян", и свещеници чакат мъжът да се прибере у дома. 48-годишният болен санданчанин, който има психични проблеми, се запали по невнимание от кандило в гробищата на 4 ноември към 17,05 часа. Той се навел над един от първите гробове в гробищния парк, за да вземе храна, но за нещастие дрехите му лумнали в пламъци от запаленото до паметната плоча кандило. Горящият Николай изскочил навън и за негов късмет на чешмата по същото време наливал вода служителят по сигурността в община Сандански Марин Карабелски. "Картината бе ужасяваща. Но запазих самообладание и се притекох на помощ. Започнах да го гася с ръце и палтото си, изгорих се, но тогава не усетих никаква болка. Лошото бе, че горящият човек бе облечен със синтетични дрехи и те горяха като барут", разказа спасителят на Николай. Според експерти 2-3 минути са щели да се окажат фатални за него, ако не е бил наблизо Карабелски. В момента майката на Николай го чака да си дойде вкъщи, тя и брат му, който е семеен, ходили до София, за да се видят с него.

В цялата махала също си отдъхнаха от добрите новини от столичната клиника. Защото Николай на никого не е направил нищо лошо, не е проявявал агресия. "Кротък и добър е. Молихме се за него и се оправи. Малко му бе болестта, а сега и този огнен инцидент. Живее само на 200 метра от църквата и всеки ден е край нас, за да търси храна. Давахме му да хапне по нещо, никога не сме го оставили гладен. Трудно говори, с жестове си помага, за да разберем какво иска. Видях го малко преди да стане белята. Затварях църквата, а той влезе в гробищата. Казах му довиждане, а той ми махна с ръка", разказа отец Георги Сарадинов. "Само да си дойде, няма да го оставим, ще продължим да се грижим за него, трябва да помагаме на такива хора", твърди божият служител.

От полицията също увериха, че става въпрос за нещастен случай при инцидента с Николай. Униформените са открили при огледа на местопроизшествието горящо кандило и разхвърляна храна. Не са намерени никакви запалителни течности, нито пък запалка и кибрит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай