Обратно в соца с "Чайка"-та на Тато

Обратно в соца с "Чайка"-та на Тато | StandartNews.com

Туристите умират за селфи с Ленин, Сталин и Че Гевара

"Ауууу!", "Супер!", "Ха, соцът се е върнал" - това са само част от възклицанията на посетителите при влизането им в уникалния ретро музей на Варна, който няма аналог в Европа. Оставили по-голяма част от живота си в епохата на комунизма възрастни хора буквално се разплакват от умиление при срещата си със своята младост. Младите пък се забавляват, като виждат на живо, че разказите на родителите им за онова време са били съвсем откровени. За онзи период на историята ни, когато учениците правеха задължителна физзарядка, несемейните плащаха ергенски данък, а полицията беше милиция. Хлапетата не могат да се начудят на играчките, с които са играли бабите и дядовците им, нито на колите, с които са кръстосвали страната. "Подаряваме спомени", каза на откриването на ретро музея неговият инициатор и собственик, ентусиастът и бизнесмен Цветан Атанасов. Той и кметът на Варна Иван Портних прерязаха по традиция лентата, която държаха две топмоделки, облечени като пионерки, точно на знаковата дата 1 май и на 125-годишния юбилей от честване на пролетарския празник.

Ретро музеят е най-обсъжданата тема във Варна и в социалната мрежа в дните след 1 май. Страницата му във Фейсбук има над 178 000 харесвания и публикувани адмирации за идеята и нейния генератор. Един от първите посетители на музея пък беше зам.-председателят на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков заедно със съпругата си. Двамата се захласнали по колекция от "Трабант"-и, защото някога такъв е бил семейният им автомобил. За да си припомни старата тръпка, Петков седнал зад волана на модел 601 от 1982 г. И припомнил на всеослушание и смешната случка с жена му, която някога била глобена от КАТ заради превишена скорост със семейното трабантче. През първите дни от откриването дошъл и първи братовчед на "Баш майстора" - актьора Кирил Господинов, пред чиято восъчна фигура

първо онемял, а след това се разплакал

"100% е той и сякаш е жив!", развълнувал се родственикът на големия наш актьор. 15 минути пред фигурата на Велко Кънев стоял и не можел да повярва на очите си мъж от Бургас. Двамата били съседски деца и играели заедно, спомените за което направо разтърсили човека.

Първият посетител на музея всъщност бе от Шумен и веднага поиска книгата за похвали и оплаквания, един задължителен атрибут на социалистическите ресторанти, курорти и почивни станции. Вече се изсипаха гости от Сърбия, Холандия, Русия. А кметът на Сочи, както местната управа на Истанбул, вече са поканили музеят да им гостува. Руски сайт пък излезе с дълъг репортаж, озаглавен: "Добро пожаловать в светлое социалистическое вчера!". "Това ще бъде една от най-големите атракции на Варна и ще стане привлекателна спирка в туристическите маршрути в града", каза и кметът Иван Портних.

На площ от 4 дка в "Гранд Мол"-Варна, на терена на бивш паркинг, са събрани десетки хиляди символи на социализма. Най-впечатляваща е колекцията от над 50 автомобила - от легендарния "Трабант" до масовите "Москвич", "Жигули", "Шкода" и "Вартбург", за които хората чакаха по 2-3 десетилетия ред, за да ги купят. Атракцията пък е соцлимузината "Газ 13 - Чайка" на Тато, за която, разбира се, бившият Първи не е чакал. Тогава са произведени 3200 броя, но сега са останали твърде малко. Автомобилът на Тато е имал технически проблем - загрявал е често и го е оставял на пътя, тогава са го прехвърляли на пилотния "Мерцедес". "Но можем да се похвалим, че така ремонтирахме двигателя и "Чайка"-та

може да обиколи земното кълбо, без да закъса

похвали се Атанасов. Любопитното е, че ретро музеят разполага с 4 от легендарните "Чайки", които са возили Цола Драгойчева, Пенчо Кубадински и някои от останалите партийни величия. В колекцията е и автомобил от кортежа на румънския диктатор Чаушеску - "Волга" от последните модели, която е поне на три десетилетия, но е така излъскана, сякаш сега е излязла от завода. В бъдещия мегаретро музей, който Атанасов планира да направи на собствен терен в курорта Камчия, ще има изложени и западни коли в специална зала с надпис: "Социалистически мечти" .

Десетки хиляди са експонатите и артефакти, подредени сякаш от най-добрите куратори тематично, във витрини и зали. Най-младите посетители, които не са живяли през социализма, а и по-възрастните, които са забравили, истински се забавляват на емайлираните табели от онова време с надписи:

"Всеки кооператор - свиня, всеки комунист - две"

"Във всяка къща - говедо", "Да не остане неодрусана слива в нашето село", "Обслужването на клиенти по съветски метод: с нетърпеливите - търпение, с притеснителните - учтиво, за грубите - МВР".

"Ретро музеят е нещо средно между "Мототехника", "Кореком" и магазин "501 стоки", казва създателят му Цветан Атанасов. Събирането на грандиозната колекция отнема на 44-годишния варненски бизнесмен 10 г., много усилия, безсънни нощи и средства. Тях засега не калкулира.

Голяма атракция в ретро музея, край която туристите умират да си направят селфи, са и 25-те восъчни фигури на държавни ръководители, актьори и певци. Фигурите в цял ръст са на Сталин, Хрушчов, Хонекер, Ярузелски, Чаушеску, Тодор Живков, Ленин, Брежнев, Фидел Кастро, Че Гевара на любимите родни кинозвезди Георги Парцалев, Тодор Колев, Невена Коканова, Петър Слабаков, а последната е на Коста Цонев.

В специална витрина са банкотите, които някога имаха стойност, колкото цяло състояние. В отделна витрина са одеколоните и парфюмите "Майска роза", Тройной одеколон", Орфей", "Духи Кармен" и, разбира се, "Бийч може", който засуканите полякини по морето вкараха и продаваха на черно като най-секси аромати за жените. Тук може да се види конфекцията, излязла от конвейрите на фабриките - карирани ризи с къс ръкав, дънки "Рила" и басмени рокли. Колекцията от родни цигари са от поне дузина марки - "Арда", "Слънце", "Мелник", Стюардеса", "БТ", "Варна", "София 68". Няма изброяване експозицията от стари фотоапарати, радиа, пишещи машини, знамена, писма и униформи от миналия век, филателни марки, значки, неотворени

консерви "Копърка", бутилки "Ментовка" и дори презервативи от 70-те

години. Много ценна и богата е документацията, голяма част от която бизнесменът лично е изравял по мази и сред стари архиви. В нея има писма и поздравителни адреси на бившия Първи до ударници и герои на социалистическия труд. А музикалният съпровод също е соц - само рок и естрадни хитове до 89-та.

Цветан Атанасов: 20 г. живях добре през комунизма

Всяка епоха трябва да се помни. 20 г. съм живял през социализма и не мога да забравя това. Живях добре, имах щастливо детство. Бяхме три деца в семейството, но учих в престижното спортно училище във Варна - 5 пъти на ден ни храниха безплатно, спях без пари, а когато се разболях от туберкулоза - 6 месеца ме лекуваха безплатно. Ако за някои е била тоталитарна държавата тогава, за мен беше социално справедлива.

Аз показвам частен музей и който смята, че 19 лв. за вход са много, трябва да знае, че от тях 6 лв. отиват данък за държавата. За студенти и младежи до 18 г. билетът е 12 лв., за деца до 12 г. включително - 2 лева, а за инвалиди и герои на социалистическия труд - безплатно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай