Нямало е заповед за употреба на сила

Служители, които са си превишили правата, ще носят отговорността

Нямало е заповед за употреба на сила | StandartNews.com

София. "Заповед за използването на сила в ноща на протестите, когато бе обсадено Народно Събрание, не е имало", заяви Ивайло Спиридонов, шеф на СДВР, по време на извънредната сесия на Столичния общински съвет за сигурността в София, която се провежда днес.

"Не са давани указания за употреба на насилие спрямо протестиращите, които блокираха сградата на Народното събрание на 23 юли. Всички видяха обаче кадри с извършено насилие от страна на полицаи", заяви пред медиите директорът на СДВР Ивайло Спиридонов, след като взе участие в днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет за действията на правоохранителните органи по време на протестите в столицата.

Спиридонов бе категоричен, че не е издавана заповед за използване на сила от страна на полицаите. „Такива служители, които са си превишили правата, ще носят отговорността", посочи директорът на столичната полиция.

Той подчерта обаче, че в нощта на блокада на парламента е имало служители от други областни дирекции на МВР, както и служители на жандармерията.

Вчера СДВР е получила писмо, което уведомява за бъдеща проверка, извършвана от Софийска районна прокуратура, относно действията на полицаите и на действията на протестиращите в 40-тия ден на протестите срещу управляващите.

По отношение на указанията, които са давани на полицаите, Спиридонов посочи, че са дадени единствено две указания - чрез избутване на протестиращите да бъде осигурен периметър за преминаване на автобуса с народни представители; и  осигуряване на периметър около 03.30 часа за изкарване на народните представители от сградата на парламента.

Директорът на СДВР обясни, че решенията в такава ситуация се вземат от оперативен щаб, сформиран в МВР, като подобен щаб се сформира единствено при критична ситуация. „При нормалните демонстрации и предишните протести има такъв сформиран щаб към СДВР и когато има по-малка степен на ескалация на напрежението, решението го вземаме ние в СДВР", посочи Ивайло Спиридонов.

По думите му когато има висока степен на ескалиране на напрежението, информацията се събира от СДВР и от външни институти и се предоставя на този щаб в министерството и решенията се вземат там.

"Имаше депутати от парламентарни групи, които отказаха в 03.30 часа да се включат в извеждането от блокираната сграда на парламента. Като причина посочиха, че не искат да се возят едните депутати с другите в един автобус"

Спиридонов подчерта, че той лично е влязъл в сградата на Народното събрание на 23 юли към 3.30 часа, отишъл е при депутатите в стаите на парламентарните им групи и им е обяснил, че е създаден организация по извеждането им.

"Ние хеликоптер ли трябва да дадем?", попита директорът на СДВР. По думите му столичната полиция разполага с много факти от 40-тия ден на протестите, които говорят за организираност. „Всички видяхме колоездачи, които щъкаха до Министерски съвет и призоваваха хората да отиват бързо при Народното събрание", подчерта Ивайло Спиридонов. По отношение на опита да бъдат изведени депутатите с автобус около 22.00 часа Спиридонов заяви, че това е било единственото решение.

"214 са задържаните участници в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски от тяхното начало".

Спиридонов посочи, че на 23 юли, когато напрежението на протестите ескалира, са задържани трима души.

"Моята оценка за ситуацията до момента е, че Столичната полиция се справя перфектно. Протестите до 23 юли бяха мирни, а общественото напрежение достигна връхната си точка на точка на 40-тия ден", отбеляза комисар Спиридонов. Той призова за това да бъдат отчетени направените усилия от служителите на МВР и на СДВР, които са приложили и нов иновативен подход, като става въпрос за полицаите с жилетки „Анти конфликт".

"Идеята на този проект бе да бъдем между гражданите, за да им оказваме съдействие. Именно заради това протестите бяха мирни", коментира Ивайло Спиридонов. Той обеща, че столичната полиция ще направи всичко възможно да изпълни своите задължения, а именно да не допусне ескалация на напрежението на протестите. Според Спиридонов на 40-тия ден от протестите е нямало провокатори от футболни агитки.

"Няма нужда от въвеждането на нов начин на работа на СДВР по време на протестите", заяви още Ивайло Спиридонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай