Няма престъпление при "Борисов, Кокинов и Найденов"

Няма престъпление при "Борисов, Кокинов и Найденов" | StandartNews.com

София. Прокуратурата не е установила престъпление при разговора в Банкя, който изтече като запис в медиите в края на април. Единственото престъпление е свързано с незаконно използване на записващо устройство. В разменените реплики между бившия премиер Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия градски прокурор Николай Кокинов няма открити данни за извършено от някого от тях престъпление, съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Проверката, която е била извършена от Инспектората на Върховната касационна прокуратура е приключила. Материалите са били изпратени на СГП и ние сме изпратили цялата преписка на Софийската районна прокуратура, обясни Арнаудова.

„Данните сочат за извършено престъпление по член 339а от Наказателния кодекс, което означава „който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, извежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация". Това е единственото престъпление. Не са установени данни за извършено престъпление от някои от участниците в разговора", посочи говорителят на СГП.

Разследването все още се води срещу неизвестен извършител, търси се кой е направил записите в дома на експремиера в Банкя.

Проверката не е установила да има изтичане на класифицирана информация независимо, че от подсушания разговор става ясно, че бившият премиер Борисов съобщава на някого предварително резултатите от прокурорското разследване за незаконното подслушване осъществявано от МВР. Предполагаше се, че това е докладът от проверката, който бившият градски прокурор Николай Кокинов е дал предварително на Борисов.

Няма образувано досъдебно производство срещу Николай Кокинов, допълни Арнаудова. Поведението му обаче вероятно е укоримо и затова материалите са препратени и към Висшия съдебен съвет. В него вече има внесено искане за дисциплинарно производство срещу Кокинов, което може да завърши включително с оставка от системата.

„Прокуратурата е преценила, че събраните данни не са достатъчни за образуване на досъдебно производство срещу когото и да е от участниците в разговора", посочи Арнаудова.

Говорителят на СГП не смята, че това произнасяне на прокуратурата дава картбланш, на когото и да е да изнася информация по проверки, преди резултатите от тях да бъдат установени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай