Няма криза с дървата за огрев

Няма криза с дървата за огрев | StandartNews.com

Велико Търново. 800 000 кубически метра от необходимите 1 200 000 кубика от дървата за огрев вече са осигурени и не съществува никакъв проблем населението да се подготви за отоплителния сезон, каза министърът на земеделието Димитър Греков на съвещание на Асоциацията на общинските гори в град Елена.

Цената за тази година на дървесината, която се изнася от гората, е между 26 и 36 лева на кубик и всичко останало, което се предлага като цена, е нереално, заяви той. Много хора са се възползвали от възможността, която за първи път се дава през тази година, сами да добият дървесина в гората, за да може цената за тях да е още по-ниска.

Министърът на земеделието каза, че цената на хляба засега остава същата, но от цяла Европа у нас тя е най-ниска. "Ако ме контрирате с въпроса, че заплатите в България са най-ниски от Европа, мога да кажа, че трябва да работим не за намаление на цената на хляба, а за повишение на доходите на населението. Едва тогава може да се говори и за по-висока цена на насъщния", обясни Греков.

В Министерството на земеделието се обсъжда и възможността забраната чужденци да придобиват земя у нас да бъде удължена с още 7 години, защото земята в момента не е достатъчно комасирана и това е пречка пред сериозните инвеститори, каза министърът на земеделието и храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай