Няколко непознати факта за Нобеловите награди

Ето най-любопитното от фактите за Нобеловите награди

Няколко непознати факта за Нобеловите награди | StandartNews.com

Ето най-любопитното от фактите за Нобеловите награди, събрано от сайта на комитета по награждаването с престижните отличия.

Нобелът за медицина или физиология е присъждан 110 пъти

Между наградените до 2019 г. има 12 жени. Най-младият лауреат е канадският физиолог и лекар Фредерик Грант Бантинг, който е едва 32-годишен, когато – заедно с Джон Маклауд – получава Нобел за откриването на инсулина. А най-възрастен е 87-годишният американец Пейтън Раус, който през 1966 г. е удостоен с Нобел за откриването на ролята на вирусите в предаването на някои видове рак.

Нобеловият медал за физиология или медицина е създаден от шведския скулптор и гравьор Ерик Линдберг и представлява алегорична женска фигура на гения на медицината с отворена книга в скута, събираща вода, за да утоли жаждата на болно момиче.

Нобеловите награди за физика са печелени от три жени

И те са – Мария Кюри през 1903 г., Мария Гьоперт Майер през 1963 г. и Дона Стрикланд от миналата година. Мария Кюри получава приза и за химия през 1911 г.

Джон Бардийн, американски физик и електроинженер, е единственият, удостоен с две Нобелови награди за физика - през 1956 година и през 1972 година. Основните му заслуги са откритието на транзистора през 1947 г. в лабораториите "Бел" и поставяне основите на теорията за свръхпроводниците.

Най-младият Нобелов лауреат е 25-годишния (през 1915 г.) Уилям Лорънс Брег. Той получава отличието заедно с баща си. Артър Ашкин, който взе приза миналата година, беше на 96 години и фактически е най-възрастният сред всички наградени досега.

Нобеловият медал за физика също е дело на Линдберг и представлява природата под формата на богиня, наподобяваща Изида, показваща се от облаци и държаща в ръце рога на изобилието. Воалът пред лицето й държи Геният на науката.

Нобеловото отличие за химия е присъждано на 183-ма учени до днес

От тях пет са жените, които са били удостоявани с наградата на Нобеловия комитет. Това са Франсес Арнолд, Ада Йонат, Дороти Кроуфорт Ходжкин, Ирен Жолио-Кюри и Мария Кюри.

Британецът Фредерик Сенгър получава Нобел два пъти – за изследванията си за структурата на инсулина през 1958 г. и за изучаване на базовите вериги на нуклеиновите киселини.

Най-младият Нобелов лауреат за химия е Фредерик Жолио-Кюри. През 1935 г. той е само на 35 години, когато поделя отличието със съпругата си Ирен Жолио-Кюри. Най-възрастният носител на Нобеловата награда за химия е тазгодишният лауреат Джон Б. Гудинаф, който е роден през 1922 г. в Йена, Германия. Той е на 97 години и е доайенът на всички Нобелови лауреати.

Наградите за литература са връчени на 114 лауреати

Най-младият отличен с нея е британският писател и поет Ръдиър Киплинг. Той я получава през 1907 г. за "Книга за джунглата", когато е 42-годишен. Най-възрастният носител на отличието е британската писателка Дорис Лесинг

14 са общо жените-носители на Нобел за литература.

Двама души се отказват да получат Нобеловата награда за литература - руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър - през 1964 г.

Интересно явление е, че най-често носителите на Нобелова награда за литература пишат на английски език - 29. Следва френският - 14, немски - 13, испански - 11, шведски - 7, италиански - 6, руски - 5.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай