Новата Бузлуджа чака наплив от туристи

Новата Бузлуджа чака наплив от туристи | StandartNews.com

Професор Овчаров, ветерани и 25-годишна архитектка ще реставрират "чинията"

2,5 млн. лв. са нужни за възстановяването на паметника

Какво ще кажете след една разходка до Долината на тракийските царе, Долината на розите, паметникът Шипка и Архитектурно-етнографски комплекс "Етъра", да си направите едно селфи до паметника на Бузлуджа? Всичко това в пакет може да ви се предложи като еднодневна екскурзия, ако бъде възстановен монументът, който се руши, и ако той бъде превърнат в паметник на националната историческа памет. Паметникът на Бузлуджа би могъл да се впише в този кръг и да допълни историята. Така туристите, които биха посетили всички тези обекти накуп, могат да стигнат дори 100 000 на година, прогнозират експерти. Младата архитектка Дора Иванова вече има готов идеен проект за реставрацията, който се нарича "Бузлуджа - паметта на времето". Преди няколко дни тя и арх. Георги Стоилов, построил Дом-паметника на БКП на Бузлуджа през 1981 г., си стиснаха ръцете, за да възстановят уникалния обект. Координатор на проекта е известният археолог професор Николай Овчаров, който е съветник на министъра на културата Вежди Рашидов.

"Паметникът се руши и е опасен за посещение.
В него няма никаква охрана от няколко години. Трябва ли да чакаме някой да падне, за да предприемем нещо? И това е един от аргументите да се направи нещо с този паметник, да не стои по този начин. Имаше два варианта - или да бъде възстановен, или да бъде взривен. Първият е по-добър", коментира проф. Николай Овчаров пред "Стандарт". Известният археолог разказа, че по време на честванията на празника на Розата в Казанлък е запознал премиера Бойко Борисов с проекта на архитект Дора Иванова за обновяване на монумента. Преди няколко дни пък на среща в министерството на културата, представители на Съюза на архитектите, Съюза на българските художници, община Казанлък, оригиналния колектив и архитект Иванова

е решено да се започне съвместна работа

"Самото възстановяване е далеч, защото има доста бюрократични процедури, които трябва да се свършат. Трябва да бъде изяснен статутът на паметника - дали може да бъде паметник на културата и ако е - да бъде обявен за такъв. Процедурата е дълга", споделя пред "Стандарт" професор Овчаров. През 2001 г. с решение на МС сградата с обща площ от 2719 кв. м, но без земята под нея, бе прехвърлена на "Позитано" 20, но договорът за прехвърлянето на собствеността остана неподписан. "Кметицата на Казанлък трябва да разговаря с областния управител на Стара Загора, защото обектът е частна държавна собственост, да види каква е ситуацията в БСП - ще приема ли или не паметника", казва професорът. Според него трябва да се направи изследване на стоманобетонната конструкция. "Според първоначалните изчисления на арх. Иванова ще са необходими 2,5 млн. лв. за възстановяването на паметника", казва Овчаров. Към момента проектът има подкрепата на Община Казанлък. Премиерът Бойко Борисов заяви при откриването на Музея на розата в града, че няма да бъде допуснато паметникът да продължи да се руши и ще бъдат търсени варианти за неговата консервация, включително и съвместни с БСП.
Проектът на арх. Иванова предвижда

няколко различни варианта за употреба на "чинията"

като монумент на националната историческа памет, Музей на комунизма, мултифункционална зала, или най-екстравагантното - хотел или ресторант. Според проекта сградата ще бъде консервирана в актуалния й вид с минимална архитектурна намеса. Нейното сърце е мултифункционалната зала с 400 места, която може да се превърне в музей на съвремието - от 1989 г. до наши дни. Там ще бъдат маркирани най-ярките постижения на науката, изкуството и спорта. Авторката предлага имената на тези заслужили български учени и творци да бъдат изписани върху седалките в залата, като алея на славата във времето. Автентичната мозайка в кръга на паметника ще бъде консервирана и ще продължи да разказва за периода на социализма.

В дългия притъмнен коридор на паметника ще бъде представена историята на България, когато е била под османско владичество. В кулоарите пък ще бъде представено средновековието по българските земи със славните победи на страната, кореспондиращи с откриващата се величествена гледка.

В три подземни зали ще бъде представена античността по българските земи. Вертикалната обиколка ще продължи с панорамен асансьор по дължината на 70-метровия пилон. По външния кръг ще бъдат подредени 16 скулптури на най-значимите ни владетели. "Черешката на тортата" е спиращата дъха гледка от върха на пилона, която ще връща посетителя в реалността и настоящето на България.

БЛИЦ
Проф. Николай Овчаров:

Да не става музей на тоталитаризма

- Проф. Овчаров, възможно ли е паметникът на Бузлуджа отново да стане музей на тоталитаризма?

- Лично аз ще бъда против това да стане музей на тоталитаризма. Паметникът сам говори за своята епоха.

- Какви са пораженията по мозайките?

- Около 20 процента от мозайките, направени от български художници, са изронени. Тази с главата на Тодор Живков е изчегъртана.

- Очаквате ли туристически интерес към паметник да се засили след възстановяването му?

- Според арх. Дора Иванова на ден паметникът се е посещавал в този му вид и то през зимата, от около 100 човека, предимно чужденци. Колеги от Велико Търново ми разказаха, че местните таксиметрови шофьори не искали да возят за 5 лв. до Бузлуджа, защото англичаните плащали по 50 лв., за да стигнат дотам.

От февруари насам е забранено за посетители

Достъпът до рушащия се паметник на БКП на връх Бузлуджа е забранен поради опасност за здравето и живота на евентуалните му посетители от 4 февруари т.г. През последните месеци на няколко пъти са били заварявани металните врати на главния вход и са били бетонирани странични, направени от неизвестни лица входове. Направените в различни периоди огледи от специалисти са установили, че съществува реална опасност от откъсване на части от покривната конструкция. Окрадените през десетилетията кабели не позволяват нормално електрозахранване, силно корозирала е армировката по част от стените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай