Нова мода - лимонада за смет

Собственик на заведение черпи за събран боклук

Нова мода - лимонада за смет | StandartNews.com

Собственик на заведение на централния плаж в Поморие раздава безплатно освежаващи напитки срещу събран боклук от ивицата.

Инициативата си "Лимонада за смет" той организира през лятото – вече за трета поред година.

Пред БТА собственикът на обекта Йордан Иванов разказа, че идеята му е чрез тази инициатива да подкани хората да пазят чисти плажовете.

"Не мога да кажа с точност колко са събраните кофички с боклук за три години. Много са. През миналия сезон събраните от пясъка фасове бяха близо 60 хил. И това лято отново най-активни са децата. Всеки обаче, който желае, може да се включи. Може да поиска чашка и ръкавици от бара и след това да ни върне чашката, пълна с дребни отпадъци и фасове, за което пък ние даваме освежаваща натурална лимонада", разясни той.

Инициативата му започва преди три години, след като близък приятел му разказва как останал впечатлен от подобна екоакция, но на плаж в чужбина.

"Истината е, че децата не замърсяват плажа, възрастните са тези, които го правят. Като си заровиш цигарата в пясъка и видиш дете, което обира отпадъка, няма как да не се почувстваш неудобно", посочи собственикът на обекта.

"Нека всички плажуващи да пазят чисто, да си събират отпадъците, защото вашите и нашите деца си играят там. Благодарим на всички, които ни подкрепят с цел опазване на чистотата на пясъка", заяви Иванов и призова всички летовници да бъдат по-отговорни към плажовете и морето.

Инициативата "Лимонада за смет" ще продължи до края на летния сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай