Нов сблъсък между българи и роми край Гърмен

Нов сблъсък между българи и роми край Гърмен | StandartNews.com

С един леко пострадал жител на ромския квартал „Кремиковци" в Гърмен се размина поредният сблъсък между българи и роми. Екшънът се е разразил в четвъртък към 20,00 часа в полето край село Марчево. Двама мургави мъже с каруци обикаляли в района, където са земеделските имоти на българите. Това не се харесало на стопаните. „Реагирахме срещу поредните опити на циганите да оберат земеделската ни продукция.

Подгонихме ги, не сме ги били. Те може да твърдят всичко, но не сме ги удряли. Пак плъзнаха по полето, крадат реколтата ни. няма да го позволим. Организирали сме доброволни отряди за опазването на нивите ни. Циганите нямат работа в нашите градини", заяви бившият кмет на с. Марчево Розен Марчев.

От полицията съобщиха, че сигнал за инцидента е подаден на телефон 112 от двама мъже, на 36 и 46 години, от квартал „Кремиковци". Те обяснили, че е възникнала физическа саморазправа между тях и жители на Марчево и Гърмен. Ромите твърдят, че с тъп предмет в областта на гърба е ударен по-младият от тях. След извършен медицински преглед пострадалият е освободен за домашно лечение. Работата по случая и установяването на всички участници в инцидента продължава.

Напрежението в Гърмен се появи отново, тъй като вече 4 месеца се отлага бутането на всички 124 незаконни постройки. В края на юни бяха съборени само 4 от тях и после бе наложена временна забрана от МРРБ за блъскането на следващите 2 постройки в списъка. Българите, които от 23 май тази година протестират срещу неправомерно вдигнатите къщи в ромската махала и настояват за прилагането на закона и бутането им, отново се вдигнаха на бунт в началото на този месец. „Повод за тези наши действия бе поредното отлагане на решаването на проблема с незаконните ромски жилища. Борим се повече от 4 месеца само за едно – всички да сме равни пред закона", заявиха те.

Неизвестни вандали счупиха с камъни прозорците на пет кабинета и входната врата на сградата на община Гърмен през нощта срещу сряда след поредния протест.

Искрата на протеста пламна на 23 май тази година към 17,30 часа. Над 200 роми атакуваха 5-6 местни младежи. Преди тома момчетата играели карти и направили забележка на десетина роми да намалят силната музика в микробуса си пред заведение в селото. Мургавите мъже веднага извикали подкрепления и селището почерняло от тълпата роми. Те използвали дърва, ножове, брадви камъни, юмруци, ритници и всякакви подръчни средства, пострадаха 10 души при нападението им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай