Нищо не можело да спаси Павел Чернев

Нищо не можело да спаси Павел Чернев | StandartNews.com

Умира пред ресторант като героя си от "Мисия Лондон"

Бившият депутат живял 14 години в страх от инфаркт или инсулт

Бившият депутат от "Атака" Павел Чернев се прости внезапно с живота в събота в ресторант в столичния квартал "Лозенец". На ексдепутата, който се намира в заведението със свои приятели, внезапно му става лошо и излиза навън да глътне въздух. След това изведнъж се свлича. Приятелите и хора от персонала тутакси звънят на 112, но е твърде късно - дошлите лекари само констатират смъртта на 46-годишния юрист. Според първоначални данни на лекарите тя е причинена от белодробна тромбоемболия, появиха се и коментари, че става дума за инфаркт. Линейката е пристигнала на мястото на шестата минута, каза пред БТА директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев. По думите му подобно състояние е неспасяемо и изисква лекарска намеса до петата минута.

Павел Чернев сякаш е предчувствал смъртта си - в последните 14 години той живее в постоянен страх, че ще го покоси инфаркт или инсулт. По онова време той получил дискова херния и едно от лекарствата, които пил, се оказало рисково. "Предписаха ми гадни лекарства, особено едно от тях беше отвратително. След години с ужас разбрах, че са го спрели - избило сума ти хора", казва преди време пред медиите Чернев.

Хернията се отключила у Чернев след смъртта на баща му, която по злокобна ирония на съдбата е точно на рождения ден на Павел. Заради това той спира да чества датата, на която се е родил. "Зарекъл съм се, че няма да почитам тоя ден до края на живота си. Не е ли повече от жестоко на рождения ти ден да научиш, че баща ти е починал? Той беше кумир за мен. И до днес не мога да го прежаля", разказва по-късно Чернев. След като заболява, следват месеци, в които

пие лекарствата с шепи

от което напълнява с над 30 килограма. Преди това поддържал атлетична фигура и спортувал ежедневно, тренирал е джудо и карате. "Не съм роб на суетата. В някакъв момент се надявам да отслабна", казва тогава националистът.

Неговата политическа активност започва още по време на окупационната стачка на Софийския университет през 1990 година. През 1997 година Чернев е в първите редици на протестите срещу управлението на Жан Виденов. На местните избори през 2007 година той е кандидат за кмет на София. Той бе депутат в 40-ото Народно събрание, а след излизането си от него се връща към практиката си като адвокат. Създава и своя партия "Свобода", като преди това между него и Волен Сидеров избухва скандал. През 2014 година "Свобода" за кратко е част от Патриотичния фронт. В последните дни Чернев защитаваше в съда бияча от "Черни връх" Симеон Христов, който преби шофьор след катастрофа в София. "Павел Чернев беше първо приятел, после мой адвокат. Смъртта е голяма загуба за всички, той беше истински родолюбец, човек с широко сърце", каза в студиото на bTV Симеон Христов. Той сподели, че е отишъл на мястото на инцидента веднага щом е разбрал за случилото се.

Ексдепутатът обича купоните, публичността, споровете. Той участва не само в реалитито "ВИП брадър". Чернев е част и от сериала "Под прикритие", където играе наркодилър, приема роля и във филма "Мисия Лондон". Иронията е, че в този филм, точно както в живота, героят на Чернев намира смъртта си пред ресторант. В лентата на режисьора Димитър Митовски ексдепутатът играе ролята на руски бандит, който помага на българските мошеници да въртят далавери.
След смъртта на Чернев

скръбни статуси заляха Фейсбук

Редом с тях се прокрадваха и съмнения, че смъртта му може да не е напълно естествена. "Винаги е много тъжно, когато се прощаваме с добри и достойни хора. Голям човек, умен и смел. Истински мъж, обичащ България. Делата ти обаче не бяха напразни! Почивай в мир, Приятелю!", написа боксьорът Кубрат Пулев. "Повече от 15 години приятелство. За добро или лошо, беше забавно. Беше луд по цялата глава и за още трима. Но независимо от всички превратности на съдбата, винаги си остана достоен български националист. Остана в редицата. До нас. Щяхме да се виждаме днес - утре, да пием по коняк. Явно срещата се отлага. Мамка му, не е истина просто. Ще ни липсваш. Сбогом. Почивай в мир", написа пък Ангел Джамбазки. Половинката на Пулев, фолкпевицата Андреа, която игра с Чернев в "Мисия Лондон", написа: "Никога няма да забравя колко добър и истински човек си! Почивай в мир, Павка!" И друга известна красавица изрази във Фейсбук скръбта си - Моника Валериева. Моделът публикува снимка, на която са в обща компания, и написа: "Дълбок поклон пред паметта ти, голям човеко! Голямо сърце, радвам се, че бях част от живота ти. Моите съболезнования на роднините му. Обичам те!" Певицата Лияна, която се сближи с адвоката след участието си във "ВИП брадър", пък публикува на стената на Чернев думите "Почивай в мир, приятелю! Светлината, която носеше в душата си, ще остане във вечността, така вечно ще останеш в сърцата на всички нас, които имахме възможност да познаваме Теб - голямото момче с огромното сърце!". "Сбогом, Павка!!! Брате и приятелю!" - с тези думи пък актьорът Михаил Билалов изпрати ексдепутата, с когото заедно участват в хитовия сериал "Под прикритие".
На стената на Чернев се появиха и намеци, че е починал

не от естествена, а от насилствена смърт

"Катедрата по криминалистика първо трябва да се произнесе за внезапната смърт. Не забравяйте, че често стават такива неща - същият е Ваньо Танов!", е написано на стената на Чернев. Други допълват, че трябва да бъдат извикани чужди медици, за да анализират храната, която Чернев е погълнал. "Обичаше Сърбия и искаше да освободи Косово" пък е качено във Фейсбук от Братислав Живкович.

Изнесохме заедно царски мощи

Проф. Божидар Димитров,
директор на НИМ

Павел Чернев го познавам от дете, защото известно време бяхме съседи на ул. "Кръстьо Сарафов", където съм живял. Беше будно и любознателно момче и такъв си остана до края на живота си. Изпитвам известна вина към него, защото, когато беше депутат, от църквата в село Старо Нагоричане, Македония, изнесохме заедно костите на цар Михаил Шишман, който е погребан там през 1330 г., след като загива в битката със сърбите при Кюстендил. Той много искаше да се похвали с това, но не можех да допусна усложняване на отношенията с властите в Скопие. Забавното беше, че когато излизахме от църквата, двама македонски полицаи дойдоха при нас и ни попитаха къде отиваме. Решихме, че попът ни е предал, но те просто ни помолиха да ги откараме до Крива Паланка, че им е свършил бензинът. И така костите на цар Михаил Шишман, моя милост и Павката бяхме ескортирани почти до границата от македонската полиция.

Беше ексцентрик, но искрен патриот

Проф. Станислав Станилов,
депутат от "Aтака"

Не мога да кажа нищо лошо за Павката Чернев, не само заради принципа, че за мъртвите се говори или добро, или нищо. Лично с него не съм имал никакви проблеми или конфликти, бяхме си най-добри приятели до последно. Той беше искрен и убеден патриот, но с ексцентричен характер. Напусна "Атака" заради една глупава история с катастрофата на магистрала "Тракия", забравих вече годината, нещо не се разбраха тогава с Волен Сидеров и затова напусна партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай