Нилска треска сее смърт на Балканите

Нилска треска сее смърт на Балканите | StandartNews.com

Букурещ. Втори случай на менингит, предизвикан от западнонилски вирус, беше потвърден в Румъния. В Сърбия заразените с вируса вече са 37.

Медиите в Белград съобщават и за смъртен случай в средата на август. Всички заразени са на възраст между 52 и 82 години, което е характерно за този вирус. В Гърция също има смъртен случай, първият от 85 години, предаде БНТ.

Западнонилската треска се разпространява от животни и птици. На хора се предава от тиргровия комар. Първите симптоми са главоболие, висока температура, подути жлези, сънливост.

Преди месец стана ясно, че Съединените щати също са връхлетяни от бум на западнонилска треска. 14 бяха тогава жертвите на болестта в щата Тексас.

Случаи на западнонилска треска бяха регистрирани тази година и в Гърция.
Вирусът е открит през 1937-ма година в Уганда. Той се пренася от птиците и се разпространява у хората чрез комари. При тежките случаи симптомите са треска, загуба на зрението  и парализа. При по-леките инфекции заразените имат главоболие и обриви. Най-изложени на риск от зараза са хората над 50 г. или такива с други здравословни проблеми.

Някои твърдят, че бумът на заразяванията става факт заради меката зима и влажната пролет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай