Николай заклейми паленето на напрежение

Николай заклейми паленето на напрежение | StandartNews.com

Пловдив. Пловдивският митрополит Николай заклейми нагнетяването на междуетническо напрежение заради законовите поправки, с които изповеданията ще получат обратно всички действащи и бивши храмове. В проповед в Кукленския манастир "Св. св. Козма и Дамян" владиката възрази на всички критици, според които от закона прекалено много ще се облагодетелстват мюсюлманите.

В обителта дядо Николай освети параклис "Покров Богородичен". Ктитор на новия храм, под който има огромна заседателна зала, е бизнесменът Петър Манджуков. Собственикът на футболен клуб "Лудогорец" Кирил Домусчиев пък е финансирал изработването на иконостаса.

Владиката напомни, че църквата твърдо поддържа закона, внесен в парламента от депутат номер 1 Михаил Миков и разноцветни народни избраници. Проектът предизвика остра обществена реакция, тъй като ще позволи например БЦП да управлява Боянската църква, а Мюфтийството - бившата джамия в Стара Загора, която в момента е Музей на религиите. Първоначалните поддръжници на идеите сред депутатите дадоха заден и в момента проектът буксува.

Николай обяви, че се моли Бог да просвети всички, които твърдят, че целта на църквата е комерсиална - просто си иска имотите. "За нас това не са имоти, а Домове Божи", отсече митрополитът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай