Неясна собственост на "Св. Александър Невски" спира ремонта в Криптата

Неясна собственост на "Св. Александър Невски" спира ремонта в Криптата | StandartNews.com

София. Липсата на нотариален акт на храм-паметника "Св. Александър Невски" предизвиква разминавания между Българската православна и Министерството на културата. Заради проблема не може да се направи нито ремонт на Музея на християнското изкуство, помещаващ се в Криптата, нито пък реставрация на самите икони в храма, пише БГНЕС.

Причината е, че не могат да се харчат държавни пари без законово основание, както и да се осчетоводят средства за "ничий имот".

"Съвсем нормално е да има нотариален акт за храм-паметника "Св. Александър Невски", който да узаконява както изключителния и най-голям православен храм на Балканите, така и Музея на християнското изкуство. В това отношение не сме в противоборство с Българската православна църква. Нещата не се поставят като на война", обясни директорът на Националната художествена галерия Бисера Йосифова.

Според нея важната ролята за разрешаване на проблема трябва да изиграе изпълнителната власт.

"Храм-паметникът си е храм паметник, а Музеят за християнско изкуство е неразделна част от българското православие и неразделна част от българското изкуство", подчерта Йосифова.

Тя разказа, че досега от НХГ многократно са изпращали писма до Светия Синод с молба за среща. За възникналия проблем многократно е писано и до Министерството на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай