Невероятната история на готвача на Тато

Веднъж бай Данчо пресолил половината салати на партийците, другата половина оставил безсолни

Невероятната история на готвача на Тато | StandartNews.com

Веднъж бай Данчо пресолил половината салати на партийците, другата половина оставил безсолни

„Момче, можеш ли да правиш чорбъ”? Това бил първият въпрос, който Йордан Стоичков получил в кухнята на УБО от началника й. Мога, рекъл бай Данчо и така го взели на работа. Готвачът на Тато – Тодор Живков, разказа невероятната си история пред Любо Огнянов в предаването „Офанзива” на Канал 3.

„Стига се с упорство и труд, с късмет и с познанства. По-късно следват проверките до девето коляно”, каза бай Данчо. Половин година е бил проучван, за да се види дали може да му бъде проверена храната на най-висшите партийни ръководители. След преминаването на всички тестове започнал да готви и за Тодор Живков. А по-късно приготвя манджи за не един или двама световни лидери.

Най-голямо впечатление от чуждите гости му прави лидерът на кубинската революция Фидел Кастро, на когото става личен готвач в Боровец. Той и досега го счита за една изключителна личност, а когато е имало кубинска делегация спане не е имало, но много ром и пури – да.

Най-странен му се е видял либийският лидер Муамар Кадафи, когото веднъж чакали да пристигне три часа, а той накрая въобще не се появил.

Най-критичният момент, за  който готвачът си спомня, е смъртта на Людмила Живкова. Личното му мнение е, че версията за нейното отравяне е неоснователна. На въпроса дали е проверявана храната на Тодор Живков готвачът отговаря: „Не, не беше проверявана, ние бяхме проверявани”.

Сред сериозните и професионални ангажименти бай Данчо си спомня и доста смешни и забавни ситуации, като тази, когато пресолил половината салата на партийните лидери, а другата половина оставил безсолна.

„Тодор Живков ни подканваше да му разказваме вицове, които се отнасят до него, но никой не смееше да го направи,  само Ангел Балевски му разказваше вицове за него”, каза топ готвачът. Относно „куфарчетата”, които са били раздавали, той казва, че не знае нищо и дори да е бил получил, няма да знае какво да прави с него. Опитният готвач не изпитва уважение към днешните колеги, които се изказват с пренебрежение към „Балкантурист”, защото дори и те са продукт на тази организация, която сама си е създавала и подкрепяла кадрите.

„Гордея се с това, че съм оставил нещо след себе си, с трите си книги, които съм оставил на младите да се учат”, казва бившият готвач на Тодор Живков бай Данчо.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай