Невероятна изненада с думата на годината. Поколение Z надделя

Окфордският речник изуми с решението си

Невероятна изненада с думата на годината. Поколение Z надделя | StandartNews.com

Пълна изненада с думата на 2023 г..Терминът rizz, използван от поколението Z за описване на способността на някого да привлича или съблазнява друг човек, е думата на годината според издателството на Оксфордския речник, предаде Асошиейтед прес.

ВИЖ ОЩЕ: Ясна е думата на 2023 г. Голяма изненада

Тя надделя над Swiftie (дума, използвана за ентусиазиран фен на певицата Тейлър Суифт), situationship (неофициална романтична или сексуална връзка) и prompt (указание, дадено на програма за изкуствен интелект) в годишното решение на експертите от издателството на многотомния Оксфордски речник на английския език.

Четирите думи финалисти бяха избрани чрез публично гласуване, а победителят беше обявен днес.

Смята се, че rizz произлиза от средата на думата charisma (харизма). Избраната за слово на годината "показва начина, по който по-младите поколения създават пространства - онлайн или на живо, в които те притежават и определят езика, който използват", каза издателят.

"От дейностите до запознанствата и по-широката култура, тъй като поколението Z започва да оказва все по-голямо влияние върху обществото, различията в перспективите и начина на живот се проявяват и в езика".

През 2022 г. обяви за дума на годината goblin mode, който означава "необичаен модел на поведение, отхвърлящ обществените норми и очаквания".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай