Неофит: Войниците ни са проявявали чудеса от храброст

Неофит: Войниците ни са проявявали чудеса от храброст | StandartNews.com

София. "Българските войници са проявявали чудеса от храброст, поверявайки съдбата си в Божиите ръце. Нека в този ден да възпоменем нашите храбри опълченци, участвали в Руско-турската освободителна война, героите от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, загиналите във Втората световна война. Тези воини, за които днес се помолихме на Господа Бога да настани душите им в селенията на праведните, са отдали най-скъпото – живота си, за да можем ние днес да се радваме на мирни дни и свободен живот, за да може Христовият мир, надвишаващ всеки ум (Филип. 4:7), да царува в нашите души."

 С тези думи Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна към всички християни по повод Архангелова задушница.

"Но почитта към тези воини би била наистина достойна, ако ние, когато се молим за тях, се молим Бог да сподоби и нас с техния дух на жертвоготовност и саможертвеност в името на Христовата вяра и нашето Отечество. Всеки християнин при светото Кръщение получава име на светец, звание на Христов воин. Нека достойно да носим това звание, да въплъщаваме в живота си християнските добродетели, да не се боим да полагаме душите си за своите ближни, за да пребъдем като народ. Амин!", завърши словото си патриарх Неофит, предаде БГНЕС.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тази година панихидата във Военния мавзолей - костница на Централните софийски гробища, която традиционно се отслужва за Архангелова задушница, в съслужение със Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай