Неочакван гост изненада Казанлък

За ситуацията алармират местни жители

Неочакван гост изненада Казанлък | StandartNews.com

Неочакван гост изненада жителите на Казанлък. Рядка птица направила разходка в небето на града и се спряла за почивка по покривите на сгради. За ситуацията алармират местни жители, които разпознавата в гостенина белоглав лешояд, съобщава glas.bg.

Мъж успява и да заснеме разходката на царствената птица в кв. "Изток". На кадрите виждаме лешояда, който се рее из небето, а после наблюдава града от бетонен комин.

"Белоглав лешояд! Намира се в квартал "Изток" по покривите на блоковете!", пише Петко Д.

Неочакваната случка е посрещната с изненада от местните. Много хора се радват на "срещата", но други са притеснени някой да не навреди на лешояда.

"От години се опитват да ги върнат и запазят в България! Дано не го убие някой!", пише Мира Е.

 "Явно е много гладен! Странно, че е сам и се е осмелил да се отбие в населено място!При враговете си! А може би е болен?", чуди се Цонка К.

"Да не е избягал от зоологическата градина?!?!Сериозно!, пише Татяна И.

"Дано след тази публикация не бъде убит!", притеснява се Миленка И.

Граждани споделят, че за разходката на лешояда са уведомени и "Зелени Балкани". Към момента няма информация как е продължила обиколката на птицата.

Белоглавият лешояд има огромно тяло, с размах на крилете достигащ до 2,7 м, с дълга „ шия, яка от пера и силен клюн. Птиците от вида са скитащ вид. Като младите птици достигат до далечни страни като Израел, Саудитска Арабия и дори до части на Африка, но често остават да зимуват и близо до дома си. Разчитат основно на реещ полет и използват топлите въздушни термики, за да набират височина, достигайки до над 3000 м.

В България вида е вписан като „Застрашен“ в Червената книга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай