Необичаен празник – почитаме вериги. Какво не бива да правим

Малцина знаят чудната история на свети Петър

Необичаен празник – почитаме вериги. Какво не бива да правим | StandartNews.com

Днес е необичен празник. Православната църква почита поклонението на честните вериги на свети апостол Петър.

Малцина знаят историята. Ирод Агрипа хвърлил апостол Петър в тъмница, като възнамерявал след Пасха да го изведе пред народа. Но в нощта, когато щели да го извеждат, окован в две вериги, Ангел Господен го събудил. Станал, веригите паднали от него и Ангелът го извел навън. Учениците му успели да се сдобият с веригите и те били предавани през вековете.

Дошлата на поклонение в Йерусалим императрица Евдокия, съпруга на Теодосий Млади, получила тези вериги от патриарх Ювеналий. Евдокия веднага изпратила едната верига в Цариградската църква "Свети Апостоли", а другата – на дъщеря си Евдоксия, жена на западния римски император Валентиниан ІІІ. Евдоксия построила храм в чест на апостол Петровите вериги. Днес базиликата „Сан Пиетро ин Винколи“ в Рим, Италия, която се намира в близост до Колизеума, е една от най-посещаваните в Италия.

Днес се отдава почит на подвига на апостол Петър.

Празникът Южници-верижници е първият от комплекса Антоновден - Атанасовден (16-17-18 януари ) и е подготовка за другите два празника. Toзи празник, наричан още “Св. Вериги”, “Вериги на ап. Петър”, е известен предимно в Северна България и в старопланинските райони. Празнува се за здраве на добитъка.  В Русенско денят Свети Вериги се празнува три дни (16, 17 и 18 януари) за здраве на добитъка и на хората. Той е свързан със забраната да се работи по време на този празник.

Това е първият от празниците, посветени на гръмотевицата, за която се смята, че е небесна стрела. Удареният от нея е грешен човек, той е наказан по Божия воля и не бива да бъде погребан в общите гробища.

На този ден стопанките месят пита-колач и го раздават по съседските къщи, за да се предпазят от гръм.

Забранено е да се работи, не се плете, тъче, шие. Ако човек носи дреха, ушита на празника, през лятото може да го удари гръм. Забранено е да се впряга добитъкът, защото на този ден може да се подхлъзне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай