Ненчев: Да разширим възможностите на жените да помагат за сигурността

Ненчев: Да разширим възможностите на жените да помагат за сигурността | StandartNews.com

Необходимо е създаването на постоянно действаща система, която да разшири възможностите на жените да допринасят със своя потенциал за сигурността и във военния, и в гражданския сектор. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев на откриването на международната конференция „Жените, мира и сигурността. Какво правят и защо е от значение".

Конференцията е организирана от Сдружението на жените военнослужещи и Атлантическия клуб в България и е посветена на 15-ата годишнина от Резолюция 1325 на Съвета за Сигурност на ООН, информират още от пресцентъра на военното министерство.

„Министерството на отбраната работи успешно и по трите приоритета на Резолюция 1325: Участие, Защита и Превенция" – посочи министър Николай Ненчев. По думите му - нормативните пречки за приемането на жени във въоръжените сили са премахнати не само в администрацията, но и за всички длъжности. Женското участие в Българската армия е едно от най-високите в Европа, но все още над 92 % от жените – военнослужещи са представени в най-ниските нива на въоръжените сили – редници и сержанти. По отношение на защитата на жените - военнослужещи, в българските въоръжени сили важи в пълна степен нулевата толерантност към прояви извън етичния кодекс, каза още министър Николай Ненчев. Във връзка с превенцията, ще се работи тясно със Сдружението на жените – военнослужещи", с председател подполковник Невяна Митева, която ръководи българското председателство на Комитета на НАТО по равнопоставеността за периода 2015 - 2017 година.

„Трябва да насърчим по-голямото участие на жените в структурите на въоръжените сили", каза в приветствието си посланик Мариет Шарман, специален представител на Генералния секретар на НАТО за жените, мира и сигурността.

„Институцията на омбудсмана може да бъде изключително полезна в осъществяването на гражданския контрол върху сектор „сигурност", каза в приветствието си националният омбудсман Мая Манолова. Тя пожела на министър Николай Ненчев в рамките на неговия мандат да бъде произведена първата жена генерал или адмирал в Българската армия. Специален гост на форума е Омар Берзинджи, заместник-министър на външните работи на Ирак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай