Немец грабна Купата на външния министър по ски

Росен Плевнелиев с Карел Мистрик

Немец грабна Купата на външния министър по ски | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев с шампионско спускане

Поредното ски шоу стана факт на Шилигарника в Пирин планина. Заслугата за спортния празник в събота бе на десетки дипломати и техните приятели. Те за седма поредна година посетиха Зимната столица на Балканите – Банско, за да се надпреварват за Купата на външния министър Даниел Митов. Хубавото време, отличните условия за каране на ски, перфектната писта „Юлен" и прекрасното настроение на участниците доведоха до много усмивки и емоции сред състезателите. Посланици, служители на посолствата, техни роднини и родни политици показаха уменията си в белия спорт. Президентът ни Росен Плевнелиев обаче събра овациите на всички с шампионско спускане и първо място в категорията „Над 50 години". Държавният глава доказа, че няма стари и млади, а можещи и неможещи. Той всяка година , когато има възможност, тренира по трасетата в ски центъра над Банско. И след като няколко години оставаше в подножието на почетната стълбичка, този път съвсем заслужено стъпи на най-високото стъпало. След него в тази категория се наредиха швейцарският посланик Денис Кнобел и италианският посланик Марко Контичели. В категорията „До 50 години" участие взе и спортният министър Красен Кралев (на втората снимка).

Купата на външния министър обаче отиде в ръцете на дипломата от немското посолство у нас Франц Вебер, който се спусна най-бързо по писта „Юлен". По традиция отличието се дава на чужд дипломат с най-добро време, уточни директорът на дирекция „Държавен протокол" Атанас Младенов, който връчи купата на победителя. Втори в класирането остана дипломатът от френското посолство Елиан Тимон, а трети е Гард Беринг от посолството на Норвегия в България.

В категория „Приятели на дипломатите" своите страхотни ски умения демонстрираха двама бивши посланици у нас. От Братислава специално за шоуто върху ски пристигна Карел Мистрик, а от Прага – Павел Вацек. Първият печели няколко години поред Купата на външния министър, а 63-г. Вацек бе победител през 2014 и 2015 г.

Целта е не първото място, а дипломатите да се видят в неформална обстановка и да се отдадат на любимия си спорт. По-важно бе да се завърши спускането, а не времето", каза още Атанас Младенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай