Не забравяйте хидратацията на шията и ръцете

Не забравяйте хидратацията на шията и ръцете | StandartNews.com

Очите, шиятa, деколтето и ръцете първи издават следите на времето. Но едва когато те започнат да ни предават, установяваме, че сме ги забравили - и очевидно не сме вложили нужните усилия да ги съхраним. Най-продаваните козметични продукти са тези за почистване и за кожата на лицето. Кремовете за около очи, за шия, деколте и ръце остават пренебрегнати встрани. Понякога по-високата им цена се приема за ненужен разход, а явно никой не се замисля, че причината е в по-различната концентрация на активни съставки заради спецификите на тези зони. Не забравяйте, че профилактиката винаги излиза по-евтино. Когато проблемът е факт, третирането му освен по-скъпо, може да се окаже и не дотам ефективно. Отнема и много време.

Ще започна с една от най-изразителните зони - нашите очи. Там кожата е с около 10 пъти по- тънка от тази на останалата част на лицето и е по-малко защитена. Това е една от най-подвижните територии - всеки човек мига около 10 000 пъти на ден. Много мимики, непълноценен хранителен режим, недостатъчен прием на вода, алергии, недоспиване, стрес, честото стоене пред компютъра и много други подобни причини в един момент водят до много по-бърза деградация на тази зона в сравнение с другите участъци. Кожата в околоочния контур абсорбира и губи вода много по-различно от другата. Тя е обект на дехидратация и заради малкото мастни жлези, които

трябва да поддържат естествената хидратация

За съжаление, с напредване на годините в зоната се забавя процесът на обновяване на клетките - и се натрупват много мъртви. В резултат на това кожата се уплътнява, загрубява, появяват се фини линии и бръчки. За да се поддържа здравословен вид в зоната на очите и да се отложи процесът на остаряване, в продуктите се добавят съставки, стимулиращи производството и защитата на колаген. Палмитол-трипептид-38 е един от най-новите пептиди, който защитава от дегенерация на колаген и стимулира производството на колаген, ламинин, фибронектин. Хиалуроновата киселина и хит шок протеин 47 (HSP47) запълват фините линии и внасят живителна влага, успокояват и хидратират. Екстракт от роза и арника успокояват кожата и имат регенериращ ефект, а система от олиго и тетра пептиди намалят акумулацията на жлъчни пигменти в кръвта, които предизвикват появата на тъмни петна под очите. Това са само малка част от съставките, които може да срещнете във формулите на продуктите за около очи.

Те задължително трябва да присъстват във всекидневието ни. Трябва да обърнем внимание на увреждащото въздействие на слънцето и изсушаващото въздействие на компютърния екран. Работният график налага безкрайни часове пред монитора, а дехидратацията на очите води до последваща дехидратация на кожата около тях. Замислете се за "сълзи за очи", които да облекчат състоянието. Доста фармацевтични компании имат разработени подобни продукти.

Не се излагайте на слънце незащитени

и не правете компромис със слънчевите очила. Правилната протекция ще предотврати UV индуцирани възпалителни прояви, които биха довели до депозиране на нежелани пигментни петна. Цигарите, уви, свивайки кръвоносните съдове, водят до подуване и зачервяване като реакции в деликатната зона.
Кожата на шията и деколтето е другата много податлива на бръчки и отпускане зона. По-тънка и нежна от останалите участъци на тялото, тя много често лишена от нашето внимание, а в същото време е подложена на агресиите на околната среда също толкова активно, колкото и лицето. При много хора се забелязват дълбоки хоризонтални линии по шията в резултат на напредване на годините и неблагоприятни външни фактори или липса на адекватни грижи. Освен бръчките, тургурът на кожата е нарушен. Тя става видимо вяла и отпусната. Излишно е да се споменава, че грижите, които се полагат за лицето, трябва със същата сила да важат за шията и деколтето, ако не и много повече. Но уви, това в много от случаите не е така - и с годините пораженията стават повече от видими. Увреждащото влияние на UV-лъчите тук е много осезаемо, тъй като много често тази зона се пренебрегва от към кремове със слънцезащитен фактор. С напредване на годините появата на пигментни петна там е свидетелство за това.

Има много професионални терапии и процедури

които обръщат специално внимание на тази част от тялото с дълбоко подхранващи и изразено стягащи активни съставки. Грижата у дома също е много важна. Всички уважаващи себе си козметични брандове имат разработени продукти за шия и деколте. Те съдържат пептиди, които подкрепят колагена, както и пептиди, които стимулират регенерацията на по-дълбоко ниво. Тук мастните жлези са по- малко на брой и с годините намалява задържането на вода, което прави задължителна дълбоко хидратиращата грижа за зоната. Нежни ретиноиди (витамин A) могат да помогнат да се преодолее "пергаментовия" вид на кожата на шията и деколтето, който става така очевиден с годините. Витамин A стяга кожата, помага да се намалят пигментните нарушения и стимулира клетъчната регенерация. Професионални терапии като химични пилинги, микродермоабразио, някои лазерни процедури, радиочестота, термаж могат да се ползват на шията и деколтето, за да подобрят състоянието. Тук и малко грижа може да се отрази прекрасно, важното е да не я отлагате. Колкото по-рано започнете да обръщате внимание на шията и деколтето, толкова по-дълги години те ще имат представителен вид.
Ръцете са другата болезнена тема на много дами и господа. Те са може би най-подложени на външни агресии с най-голям интензитет в сравнение с всички останали зони на тялото. Всеки ден ръцете са подвластни на температурни вариации, често миене, UV-радиация особено при шофиране, понякога увреждащо действие на перилни и почистващи химични препарати... Резултатът е изсушаване, нарушен защитен филм, изтъняване, много често поява на пигментации. Така, уви, се отразяват годините на фотоувреди и компрометирана и нарушена продукция на колаген и еластин. Тук поддръжката и защитата е цяло предизвикателство, защото няма как да спрем да мием ръце, за да не отмием хидратиращия, подхранващ или слънцезащитен крем. Трябва да се залага единствено на постоянство и на повторно и безотказно нанасяне на продукт. Не бива да се прекалява с горещата вода, с някои по-агресивни сапуни или дезинфектанти, които могат да влошат ситуацията. Купувайте си измиващи продукти с повишено внимание. Много често алкохолът е вкаран във формулата, за да унищожава бактериите, но пък значително изсушава кожата. За да се подсещате за хидратиращ или подхранващ крем - за предпочитане със слънцезащитем фактор - поставете го на мивката до сапуна, в дамската чанта, на бюрото в офиса. Най-лесно е да включите ръцете в терапията за лице, шия и деколте. Уважаващите се козметични марки имат специално разработени процедури и за тази деликатна зона. Във формулите на продуктите се залага на антиоксиданти, есенциални мастни киселини, които успокояват и регенерират.

Плодови ензими от тиква и папая

отключват забавен процес на отстраняване на мъртви клетки и кожата видимо се ретекстурира. Маски със съдържание на зелен чай, мляко, мед, витаминни комплекси, масло от Шея, стволови клетки и много други хидратират и подхранват в дълбочина.

Грижете се адекватно и постоянно за кожата около очите, за ръцете, шията и деколтето - иначе те ще ви отмъстят без време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай