Найденов: Няма пряка опасност за страната след събитията в Украйна

Найденов: Няма пряка опасност за страната след събитията в Украйна | StandartNews.com

Кърджали. Няма непосредствена заплаха и пряка опасност за страната в резултат на събитията в Украйна. С оглед на това не виждаме основание да искаме разположение на допълнителни сили и средства на наша територия. Това заяви военният министър Ангел Найденов в Кърджали. По повод проблема с бежанския поток в България Найденов коментира, че още в средата на миналата година той е определен като заплаха и риск за националната сигурност, в резултат на което е приет и кризисен план и щаб под ръководството на министъра на вътрешните работи.

На въпрос предвижда ли се базата на бившето военно поделение в Момчилград за изграждане на бежански лагер, военният министър подчерта, че на този етап този проблем не стои на дневен ред. „Ние сме предложили 36 имота с определен брой сгради, но решението е изцяло на Агенцията за бежанците", заяви Найденов.

По този повод областният управител на Кърджали Бисер Николов обясни, че вече е направен оглед на базата в Момчилград от комисия на Агенция за бежанците, но заключението е, че тя не отговаря на изискванията. „За да бъде създаден специален бежански лагер, трябва да се извърши ремонт, но необходимите средства трудно могат да бъдат осигурени", подчерта Бисер Николов.

В Кърджали Найденов съобщи, че на територията на областта има 27 военни имота, от тях 14 са обявени за продажба в изпълнение решението на НС за реализиране на собствени приходи.

„Една част са с отпаднала необходимост, но ръководството на МО няма намерение да се отказва от базата на Военните клубове като тези в Момчилград, Крумовград и Кърджали", заяви Ангел Найденов.

Министерството на отбраната ще предложи на МОН да бъдат увеличени учебните часове по военно обучение. В момента в 4500 паралелки в страната се получават знания по военна подготовка в 5 от часовете на класния ръководител в 9 и 10 клас. обяви Найденов.

„Вече има интерес към военната подготовка и във висшите учебни заведения. Досега 796 студенти са изявили желание да преминат специалната 90 -часова програма, а общо 11 ВУЗ-а ще предлагат военни занятия на студентите", каза Найденов.

Той подчерта добрата работа на Националния учебен център в Широко поле край Кърджали, единствен в страната, където се провеждат практически познания по военно дело с деца от 4 до 11 клас.„Сред преминалите ученици вече има интерес към военната служба. През последната година за едно място в армията кандидатстват по десет млади хора", подчерта Ангел Найденов.

В тази връзка той посочи, че в някои райони на страната се създават учебни военни отряди или скаутски полкове като е Бургаско.

Министърът на отбраната Ангел Найденов посети единствения в страната Национален ученически център по военно обучение и спасителни дейности в района на село Широко поле, където връчи награди на участниците в състезанията по стрелба с въздушна пушка и преминаване на препятствия и други. Визитата на военния минисътр завърши със среща с офицерите от запаса във Военния клуб в Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай