Най-малката ескейп стая в света

Оказва се ковчег

Най-малката ескейп стая в света | StandartNews.com

Страхът да бъдеш погребан жив и затворен в ковчег е преследвал писателя Едгар Алън По преди два века. Сега обаче тази негова фобия е вдъхновила най-малката ескейп стая в света, която е ковчег. „Ескейп стая“ или „Стая на загадките“ е игра в реално време, при която играч или отбор бива заключен в стая и разполага с ограничен период от време, за да разреши последователност от „загадки“, с което да открие начин за излизане от помещението, предаде БТА.

„Загадките“ могат да са логически, математически, лингвистични, да са свързани с проява на наблюдателност, комбинaтивност, съобразителност, ориентация в пространството, чувство за време, както и отборен дух. В нито един аспект от играта не са необходими физическа сила или специални познания. Новата игра със загадки на живо е разработена от испанската компания „Хорър Бокс“ (Horror Box) в Барселона и се нарича „Каталепсия“ (Catalepsy) - препратка към медицинско състояние, което лесно може да се сбърка със смърт.

Тя определено не е за хора, страдащи от клаустрофобия. Участниците разполагат с 30 минути, за да се освободят от вътрешността на ковчег, като решават загадките в екип с партньор в съседен ковчег, с когото се свързват чрез високоговорители.  По време на играта участниците са наблюдавани чрез камери за видео наблюдение от гейм-мастъра Аурора Алварино, според която ескейп стаите са като „фитнес зала за ума“. Тя каза, че атракцията има за цел да пресъздаде „ситуация, която рано или късно всички ще преживеем: собственото си погребение“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай