Най-бързо ни напиват портвайн и уиски

Не трябва да смесвате слаб със силен алкохол

Най-бързо ни напиват портвайн и уиски | StandartNews.com

Учени от университета Брайтън във Великобритания съобщиха кои алкохолни напитки водят най-бързо до опиянение и предизвикват най-силен махмурлук, съобщи БГНЕС.

Какъв ще е ефектът след употребата на алкохол, зависи от съдържащия се в него етанол, като делът му се колебае между 5 и 40%. Според учените, най-лесно може да се напиете от херес или портвайн. Тези две напитки се усвояват бързо и имат сравнително високо съдържание на алкохол – около 20 %.

Силно опиянение може да предизвика уискито и другите силни напитки. Заради високия си градус, те се абсорбират бавно в кръвоносната система, тъй като потискат работата на стомашните клетки.

Пенливите вина също водят до бързо опиянение – газирането засилва усвояването. Ето защо още в първите минути може да почувствате действието на алкохола.


Много хора редуват алкохола с вода, тъй като според тях това ще запази ума им трезв и ще избегнат махмурлука. Това не бива да се прави, ако става въпрос за 40-градусови напитки. Подобна практика понижава два пъти процента на поетия етанол, което води до по-бързо опиянение.

По същата причина не трябва да се смесват слаб със силен алкохол. За да се почувствате „по-малко зле” на следващия ден, се препоръчва да пиете водка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай