Наследници на две българки делят 1,3 млн. долара

Наследници на две българки делят 1,3 млн. долара | StandartNews.com

48 роднини на Мери Петров ще си разделят над 1,36 милиона долара наследството. Богатството на българката стана публично достояние едва след смъртта й през 2011-та година, пише bg-voice.com.

Тя няма семейство, нито завещание. Мери Петров е по-голямата от две сестри в семейство на български имигранти, дошли в Америка през далечната 1912-та година. Атанас и Неда Петрови, родом от село Казачево, край Ловеч пристигат в САЩ с кораба "Кампания" от Ливърпул. Две години по късно се ражда първата им дъщеря Мери, а три години след това сестричката й Ан. Двете сестри така и не се задомяват, а последните години от живота си прекарват в старчески дом. След кончината на Ан, Мери наследява парите на сестра си и така добавя значителна сума към вече натрупаното й богатство. Според жители на Гранит сити, сестрите водили скромен начин на живот. „Бяха много тихи. Не говореха нищо за личния си живот. Никой не предполагаше, че са толкова богати" - разказва приятелката им Мери Тарпов.

Голяма част от богатството на Ан и Мери се дължи и на закупените от тях акции. Сестрите инвестирали пари в дялове от фармацевтичната компания Pfizer, Ford Motors както и няколко петролни компании. С годините тези инвестиции останали непокътвани, а сумата само се увеличавала.

Потомци на Мери и Ан Петрови има в над 8 града и 3 села в България. Наследници има и от тази страна на океана."Били са късметлийки, че никой не е предположил какво богатство имат" казва Синтия Елис, финансов мениджър към ковчежника на Мадисан Каунти. От администрацията вече издадоха 48 чека със суми от 3 до 110 хиляди долара на наследниците. Според Синтия Елис по-голямата част са издадени за роднини на сестрите по бащина линия. Атанас Петров имал 5-тима братя и една сестра в с.Казачево. Сега техните наследници са пръснати в Ловеч, Левски, София, Плевен, Севлиево, Варна и Бургас. До преди година-две част от тях дори не подозират, че могат да претендират за част от наследството на Мери Петров. "Знаехме, че имаме лели в САЩ, но не и че са оставили наследство" Тъй като покойните сестри не оставят деца след себе си, имаше реален шанс парите им да останат в хазната на Мадисан Каунти. Случаят с наследстовото на българите е необичаен за Гранит сити, защото това е най-голямото състояние оставяно някога в ковчежника след смърт и то без завещание. "Ето защо трябва да имате завещание. Никой не иска да остави парите си на властите" добавя Синтия Елис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай