Наши тамплиери в двореца на крал Абдула

Вдигат български параклис на река Йордан

Наши тамплиери в двореца на крал Абдула | StandartNews.com

Признание от краля на Йордания Абдула II получиха българските темплиери. Делегация от 39 рицари, начело с Великия Приор Румен Ралчев, се завърна от едноседмична обиколка в Светите земи.

Тя започна от Аман, където тамплиери от 17 велики приората участваха в освещаването на лютеранската църква от уникалния молитвен комплекс на брега на р. Йордан. Церемонията бе под патронажа на крал Абдула. Инициативата потвърждава ангажимента на Йордания да остане модел за толерантност и съжителство между мюсюлмани и християни, подчертал кралят.

Параклис "България" в молитвения комплекс ще строят родните тамплиери. Храмът, който ще бъде точно на мястото, на което св. Йоан Предтеча е кръстил Христос, ще е до църквите на католици, лютерани, руснаци и гърци. За да бъде издигнат българският параклис, Лютеранската световна федерация е преотстъпила на родния Велик приорат парче от земята за собствения си строеж. По покана на Румен Ралчев духовният водач на лютеранцте, Негово преосвещенство епископ Муниб Юнан, ще посети страната ни тази година.

Световната лютеранска федерация, която обединява 60 милиона вярващи по света, е църковен покровител на Международния орден на рицарите тамплиери от Йерусалим. Затова й цялото му ръководство, начело с Великия магистър бригаден ген. Патрик Рей, Върховния командер полк. Марсел де Пичиото, заместника му ген. Роналд Мангум и велики приори от цял свят, присъстваха на церемонията. За нея и аудиенцията при краля на Йордания в Аман специално пристигна и Нейно величество Елизабет, принцеса на Изенбург и Бюдинген. Вдовицата на принц Фердинанд Хайнрих е кралски патрон на Тамплиерския орден.

Делегацията на Велик приорат България в Аман бе най-голямата, участието ни в инициативата по изграждането на молитвения комплекс на река Йордан е признание за дейността ни по утвърждаване на икуменизма, каза за "Стандарт" Ралчев. Той е категоричен, че след като орденът построи параклис "България", пред страната ни ще се открият огромни възможности за поклоннически туризъм.

Само аз ли не знам български език, възкликнал ген. Патрик Рей, когато по време на двустранните срещи се оказало, че земеделският министър на Йордания и зам.министърът на туризма в страната говорят перфектен български. И двамата са завършили образованието си у нас. Рей, който миналата година два пъти посети България, даде дума на родните рицари, че ще научи езика на Кирил и Методий.

Символично повторно кръщение в река Йордан получиха родните рицари. Спазвайки традициите на Йордановден те се потопиха в светите води.

Пуснахме и кръв, пошегува се Ралчев. И разказа, че когато някои от тамплиерите ни влезли в Мъртво море, многобройните кристали по дъното порязали краката им.

Българските тамплиери наеха автобус за обиколката си из Светите земи. Те посетиха Йерусалим и най-старата тамплиерска крепост-замък Аджлун. Тя е разположена на каменен връх до древния град Джераш. Учените продължават да разкриват каменния замък, за който казват, че е колкото висок, толкова и дълбок. Досега разкопките са извадили на бял свят 4 етажа в дълбочина.

В Петра пък тамплиерите преминаха през легендарната цепнатина в скалите, дълга километър, и участваха в пресъздаването на древни мистерии с танци и хиляди фенери от пергамент и свещи. Досущ като предците си - средновековната Христова милиция, на места се придвижваха с коне и катъри.

Благословия от Йерусалим за родните рицари

Богородица от Светите земи пази храма на Великия приорат в София

Благословия от Йерусалим ще получават всеки месец рицари и дами от Велик приорат България. А също и симпатизанти на тамплиерите у нас. Великият приор Румен Ралчев ще изпраща имената им на севастийския митрополит Теодосий. Той ще чете за тях молитви за здраве и успех в най-старата православна черква в Йерусалим. Това съобщи Ралчев, след като българската тамплиерска делегация посети Йерусалим. Митрополит Теодосий, който в края на 2013 г. изнесе в София лекция за отношенията християни - мюсюлмани, е църковен патрон от Светите земи на родните рицари. Владиката лично ги преведе по Виа Долороса и разписа свидетелствата им, че са хаджии.
Сребърна икона на Богородица с младенеца, дар от митрополит Теодосий, ще пази тамплиерите в храма им в София. Там ще бъдат оставени още сол от Мъртво море и вода от река Йордан, донесени от рицарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай