Най-хубавата новина за магнитните бури

Психиатърът Веселин Герев смята, че много малко хора ги усещат

Най-хубавата новина за магнитните бури | StandartNews.com

Земята бе ударена от много мощна магнитна буря на 23 април, а последиците от нея се виждаха и усещаха и вчера. Уредите на Националния институт по геофизика, геодезия и география в България определят смущението като изключително силно.

Петя Трифонова от Института сподели пред НоваНюз, че магнитната буря от последните дни е свършила. "Тя беше малко надценена. Не се достигна индекс 9, а достигна до 8, в България дори 7. Опасно беше, че тези стойности бяха достигнати за кратко време", обясни тя.

По думите ѝ магнитната буря е рязко изменение на магнитното поле, което нарушава ежедневието и смущава живота на хората, чувствителни към промени на полето, така и функционирането на техниката. "Магнитните бури са кратки явления. Има голяма опасност при продължителна магнитна буря, да се стигне до сериозни технологични проблеми, може да се прекъсне електричеството", предупреди Трифонова.

От своя страна психиатърът Веселин Герев смята, че много малко хора ги усещат. "Живеем много екранирано, в миналото животът е бил на открито. Сега като има екраниране - живеем при ниско магнитно поле, а когато има импулсно покачване на магнитното поле, то се усеща. Хората със сърдечно-съдови заболявания го усещат най-силно. При хората с психични проблеми - например тревожност, настъпва увеличение на тревожността. Хората не бива да обръщат голямо внимание на магнитните бури, но ако знаят, че са чувствителни, да си останат вкъщи", призова той. И допълни, че хората, които страдат от мозъчно-съдова болест, са повлияни добре от магнитните бури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай