Наша фирма изнася охлюви за НАСА

Наша фирма изнася охлюви за НАСА | StandartNews.com

През следващите два месеца старозагорското дружество „Ескаргот БГ" ще изнесе за САЩ тон и половина отпадъци от почистването на т.нар. родопски охлюви. Замразените вътрешности ще бъдат продадени на американска фирма от щата Тексас, свързана с НАСА, пише Kmeta.bg.

От тази суровина там се приготвят хранителни добавки, ползвани от космонавтите, коментира представителят на старозагорската компания Илиян Илиев.

Според експерти, мекотелите, отглеждани у нас, имат благотворен ефект за храносмилателната система на човека заради антитуморния ефект на дебелото черво. Млечната бактерия, открита само в нашите охлюви, стимулира имунната функция, намалява токсичните метаболити в тънките черва, асимилира холестерола от бактериалните клетки.

„Ескаргот БГ" е в охлювения бизнес от доста време. Тя е единствената българска компания, която има сключен дългосрочен договор с веригата магазини „Метро" за доставка на замразени, приготвени по бургундски охлюви.

Средногодишно старозагорецът изнася 30 тона почистени охлюви, като месото се изкупува по 5 евро за кг във Франция, а черупките се вземат за 1 евроцент. Близо 180 т заминават за съседна Турция без да са почистени, а у нас потреблението не надхвърля 1,5 – 2 т. По думите на Илиев, договорът, с базираната в Тексас компания, бил подписан в началото на 2015 г., още тогава американците поставили конкретните си изисквания.

Охлювите се събират ръчно по склоновете на Родопите във времето от 10 май до 20 юни, обработката им се осъществява в специализиран цех край малко кърджалийско село. Цената, която американците плащат за изхвърляния в екарисажа допреди две години отпадък е 38,4 долара за килограм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай