Наш полковник командва петстранно учение

Американци, българи, румънци, сърби и азери под командването на полк. Матеев

Наш полковник командва петстранно учение | StandartNews.com

Сливен. Полковник от Българската армия пое командването на учението "Блек сий ротейшънъл форс - 13", което стартира в понеделник на полигона "Ново село" източно от Сливен.

Полковник Явор Матеев от министерството на отбраната е начело на 1200 души. Под негово командване по време на най-голямото съвместно учение на българо-американската база са подразделения от армиите на България, САЩ, Румъния, Сърбия и за първи път Азербайджан. "Около 200 души от Азербайджан ще се присъединят на втория етап от учението", каза пред Стандарт Нюз полковник Матеев, който е началник отдел в Министерство на отбраната и е завършил академия във Вашингтон. В понеделник учението бе тържествено открито от полковник Явор Матеев в присъствието на официални лица от посолството на САЩ у нас.

За първи път тази година в "бойните действия" ще се включат и самолети "СУ-25" от авиобаза "Безмер", които ще правят прикритие по време на маневрите. Американските подразделения са вече на базата. Те са част от морската пехота на Съединените щати и бяха транспортирани у нас с транспортни самолети "С-130 Херкулес".

Най-голямото съвместно учение ще продължи до 2 август. В него ще вземат участие самолети "Спартан", хеликоптери "МИ-17", парашутисти от бригадата за специални сили в Пловдив и други подразделения на Българската армия. Очаква се да бъдат използвани летищата Безмер и Балчик по време на учението. На база "Ново село" са вече американските бронирани машини "Хамър" и хеликоптерите "Бляк хоук".

Стандарт Нюз научи, че и тази година по време на учението ще има размяна на оръжие от страна на различните участници. Американците на "Ново село" използват автоматичната пушка "М-16". Основното оръжие за българи, сърби, румънци и азери е автомат "Калашников". Според запознати българските бойци, участници в учението, са подбирани да имат мисии зад гърба си и да боряват с така наречения милитари инглиш, езикът, който се използва сред военните от различни страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай