Четвъртък,

Наш лешояд, арестуван в Йемен за шпионаж

A
A
A

Маркиран в България лешояд стана заложник на армията в Йемен, където след дълги дипломатически перипетии го прибират в местна зоологическа градина преди да бъде освободен.

Историята започва през есента на 2018 година, когато лешоядът тръгва на традиционната си есенна миграция, съобщи радио "Дарик". Прелитайки през Йемен, където се води война, е уловен от местни хора. След като властите разбират, че има и предавател, белоглавият лешояд, който е защитен вид, е взет в плен. 

Лшоядът, обвинен в шпионаж от армията в Йемен, най-вероятно е излюпен някъде в Хърватия, разказва Ивелин Иванов, отговорник за програмата за възстановяване на лешоядите в България. Дивата птица е маркирана в нашата страна, тук й е сложен и предавател. Миналата есен, неподозираща какво й предстои, тя се отправя на своята годишна есенна миграция.

"Нашият герой е стигнал до Саудитска Арабия, откъдето получаваме последните сигнали за него, след което сигналите изчезват", обяснява Ивелин Иванов". "Навлизайки в Йемен, ние губим сигнал с него, защото се оказа, че там умишлено няма роуминг. Така два-три месеца нямахме връзка с него. Преди дни получихме съобщение на пощата със снимки на птицата ни. Тя е със специфични крилни марки, откъдето разбрахме, че е тя”, продължи Иванов.

Снимките са изпратени от местни жители на Йемен, които решили, че щом някой си е направил труда да маркира птица и да остави контактите си на нея, ще бъде готов да плати и съответния откуп, за да бъде пусната на свобода. Откуп не е платен, но след като се идентифицира човекът, който го е пленил, перипетиите за лешояда продължават. 

"Армията конфискува птицата в подозрение, че лешоядът е шпионин, тъй като си мислят, че предавателят е шпионско устройство. След изпратено от нас писмо получихме съдействие от посолството на Йемен в България. Те успяват да убедят главнокомандващия на армията, където е била птицата, и той с е съгласява в началото да върне предавателя, а след това и птицата", каза още Ивелин Иванов. 

Набеденият за шпионин лешояд вече е в зоопарка в Йемен, откъдето предстои отново да бъде пуснат на свобода. Предавателят му обаче е свален и върнат в България, така че той вече няма да предава данни и да информира за местонахождението си.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички