НАСА с голямо откритие. Новата планета

Вижте отговорите

НАСА с голямо откритие. Новата планета | StandartNews.com

Миналата година НАСА съобщи за откриването на TOI-1452 - планета "Super Earth", която се намира на цели 100 светлинни години от нас.

Тя има масата на почти пет планети Земя, взети заедно, но не се приближава около собствената си звезда много по-бързо от нас. Докато на Земята й трябват 365 дни, за да направи едно завъртане около Слънцето, TOI-1452 успява да го направи за малко повече от 11 дни, пише ladbible.com.

Астрономите също така смятат, че тя може да е "океанска планета", изцяло покрита с дебел слой вода - подобно на някои от луните на Юпитер и Сатурн.

Планетата е забелязана за първи път от група астрономи от Университета в Монреал, Канада, когато те използват сателита на НАСА за изследване на транзитни екзопланети, или накратко TESS, пише glasnews.bg.

Смята се, че тя обикаля около двойна звездна система в съзвездието Драко, а за нас може и да е сигурно, защото не можем много добре да отскочим и да проверим.

Вместо това трябва да се доверим на експертите и професор Рене Дойон от Университета в Монреал разказа за откритието.

Той каза: "Изключително се гордея с това откритие, защото то показва високия калибър на нашите изследователи и инструментариум.

"Благодарение на ОММ, специалния инструмент, разработен в нашите лаборатории, наречен SPIRou, и иновативния аналитичен метод, разработен от нашия изследователски екип, успяхме да открием тази единствена по рода си екзопланета."

Макар че масата на тази планета далеч надхвърля нашата, размерът ѝ е с около 70 процента по-голям, а плътността може да означава, че тя има много дълбоки океани.

Светът е сравняван с "планетата на Милър" от филма на Кристофър Нолан "Interstellar", която е покрита с привидно безкраен океан.

Сега следващото нещо, което експертите се опитват да разберат, е дали планетата може да е в състояние да поддържа живот.

Това ще изисква много повече научни наблюдения, преди да можем да дадем отговори на този въпрос, но затова имаме учени.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай