Намериха живи и здрави изгубените в планината младежи

Намериха живи и здрави изгубените в планината младежи | StandartNews.com

Калофер. Тримата младежи, които в събота се изгубиха на южния склон на Стара планина, са открити живи и здрави. Виктор, Веселин и Христо са намерени в близост до село Тъжа, което са намира на около 15 км от Калофер, съобщи БНР, цитирайки Планинската спасителна служба. Родителите им пътуват към селото. Тримата са отпаднали, изтощени, единият има нараняване на едната ръка, по-сериозни наранявания нямат.

От мястото на последното им телефонно обаждане до село Тъжа преходът е около 30 км в много труден терен, казват планинари.

Повече от 3 дни продължи издирването на тримата млади мъже, които се изгубиха в подножието на връх "Ботев" по пътя към хижа "Рай". Над 50 планински спасители и още толкова доброволци се включиха в спасителната операция с участието на кучета и три хеликоптера, оборудвани с термокамери, един от които - на "Гранична полиция", тази сутрин засече три движещи се точки в района на "Джендема". 

Виктор, Веселин и Христо вдигнаха на крак страната, тъй като се озоваха в променливото време в планината без екипировка. Раниците им с храна и топлите им дрехи бяха открити в колата, с която са стигнали до началото на маршрута. Батериите на мобилните им телефони се изтощиха още след първия ден и връзката с тях беше невъзможна. Пили вода от реките, чували хеликоптерите, но много отдалеч и нямали начин да подадат сигнал, разказаха младежите. Вървейки напосоки излезли на пътя за ВЕЦ "Тъжа", където бяха открити. 

Кметът на казанлъшкото с. Тъжа Стефан Чернев разказа за "Стандарт", че Виктор, Христо и Веселин с последни усилия се добрали до бивака край ВЕЦ-а, където се черпели група тъженци. Мъжете веднага ги качили в колата и ги откарали в центъра на селото. Нахранили освирепелите от глад момчета и се обадили на родителите, които били в района на Паниците. Едно от момчетата било леко ранено в ръката от паднал в планината камък и било откарано за преглед в Казанлъшката болница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай