Намериха в стара ракла 5 картини на Златю Бояджиев

Намериха в стара ракла 5 картини на Златю Бояджиев | StandartNews.com

До платната имало 31 сребърни апликации от колесница и златна маслина

Безценни реликви бяха открити в отдавна забравена и неотваряна ракла, съхранявана в кметството на Стрелча. Старият шкаф седял запечатан години наред в помещения до кабинета на градоначалника. Кметът ИВан Евстатиев решил да разбере какво има в раклата, след като никой в общината не могъл да му отговор. Бяхме шокирани и изненадани, твърдят подчинените му, щом пред очите им грейнали пет неизвестни картини на Златю Бояджиев. Пейзажите са подарък на града. Те са с размери 50 на 55 сантиметра. Рисувани са с маслени бои през 1952-1954 г. когато големият художник е бил на почивка там. Едната творба е наистина уникална, защото е изографисана и от двете страни, което се случва твърде рядко.

В сейфа са открити още и 31 сребърни апликации от колесницата, намерена в Жаба могила през 1976 година от археолога Георги Китов. Има и две маслинови листа и плод от чисто злато. Те пък са част от златен венец, открит случайно през 1959 година до могила в местността Орела. Историци и археолози са на мнение, че изящните изделия са дело на ювелирните майстори, изработили ритуалните предмети, открити в Жаба могила.

Кметът на общината Иван Евстатиев вече е говорил с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за включването на прочутата могила в материалното културно наследство на световната организация. В Стрелча са амбицирани и ще се борят тя да стане едно от Чудесата на България за 2015 г. в инициативата на вестник "Стандарт". Релефът на лъв, намерен в Жаба могила, бе експониран в Лувъра като част от изложбата "Епопея на тракийските царе" и до днес вече е видян от милиони посетители от цял свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай