Наемите на "Витошка" скачат с 10 на сто

Наемите на "Витошка" скачат с 10 на сто | StandartNews.com

Големите вериги се оглеждат за място на главната столична търговска улица

Наемите на главната търговска улица в София - бул. "Витоша", скочиха с 10% за година, отчитат от консултантската фирма "Forton". Най-добра печалба от имотите си получават собствениците на магазини с широки витрини и площ между 100 и 150 кв. м. Наемът за квадрат от подобен имот в момента е 44 евро на месец. Причините за ръста на наемите са малкото свободни обекти по "Витошка" - около 6%, и стабилното търсене.

"Със сигурност големите и добре разположени помещения ще се радват на силен интерес от водещите търговци в следващите 12 до 24 месеца", прогнозира Росен Генев, специалист търговски площи. Според него бул. "Витоша" е следващата стъпка в експанзията на големите търговски вериги. "Предвид отварянето само на един мол в София през 2015 г. търговците ще трябва отново да разгледат възможностите да се позиционират на места с постоянен поток потребители и по-ниска конкуренция", каза Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

"Търговията на дребно в центъра на София ще има все по-корпоративен облик, доминиран от водещите световни марки - така, както е в повечето европейски страни", смята тя. В момента малките и средните независими марки заемат 46% от общия брой магазини срещу 44% за български и международни брандове. По размер обаче големите вериги имат превъзходство с 54% от площта на търговските помещения срещу 35% за самостоятелните магазини и 5% за корпоративни наематели като банкови и телеком офиси. Но съотношението в бъдеще ще се променя в полза на големите вериги, смята Росен Генев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай