Кой е манастирът с най-стария запис на кирилица?

Той пази славата на Златния век на България

Кой е манастирът с най-стария запис на кирилица? | StandartNews.com
  • Казимир Попконстантинов намира уникален артефакт преди половин век
  • Манастирът с най-стария запис на кирилица в света пази славата на Златния век на България

 

Русенският университет се похвали преди дни, че негови учени са дигитализирали в Крепченския средновековен скален манастир най-старите надписи на кирилица в света. Духовният храм се намира край село Крепча, близо до гр. Опака и крие множество скални надписи, два от които са безценни.

Един от тях е надпис, който се счита за първия, който е датиран на кирилица в света - поставен е на скалите в разцвета на Златния век на България - през октомври 921 година.

По съдържание надписите от Крепча разказват за монаси и книжовници - за светия отец Антоний, както и за неговите ученици Михал и Пафнутий.

Манастирът и неговата стенна "литература"

Макар да не е сред най-известните скални манастири у нас, крепчанският е много интересен и изключително ценен заради двата си надписа.

Първият, регистриран от бащата на българската археология Шкорпил, е разположен в пет реда, съдържа общо 134 букви, изсечени, по думите на изследователите, с уверена ръка. Надписът гласи: "+ В името на Отца и сина и Светия дух. Тук почива праведният отец Антони +. А който направи в черквата житница, да отговаря пред бога. Написа недостойния Михаил. Амин." Това е

единственият средновековен писмен паметник

с такова съдържание, носещ в себе си клетва-предупреждение към този, който оскверни църквата-гробница, като я използва и за хранилище (хамбар).

Надписът няма преки указания за времето на изписването му. Но професор Казимир Попконстантинов повдига историческата при проучването на манастира в началото на 70-те години на миналия век.

Той намира втори надпис, който се състои от девет реда и е достигнал до нас значително повреден. Запазените са 59 букви. Четат се сравнително ясно първите три реда. Това, което е запазено, гласи: "В 921 година през месец октомври почина раб божи Антон..."

Надписите и историята

Надписът е уникален с информацията, която предоставя за починалия отец Антоний. Видно от съдържанието, той е погребан в 921 г., т. е. шест години преди смъртта на цар Симеон Велики и 25 г. преди Св. Иван Рилски, считан за основоположник на отшелничеството в средновековна България. Наличието в първия надпис на епитета "свят отец" пред името на починалия основател на скалната обител, говори за почитта, с която се е ползвал. С така обозначената си година на изписване, графитът се явява най-ранно датираният на кирилица в света.

В Крепчанския скален манастир интерес представляват и шестте староеврейски и рунически надписа. Наличието на многобройни надписи и рисунки в манастирския комплекс показва, че в него са творили книжовници и граматици, свързани със столицата Велики Преслав. За това говорят и

два печата на цар Симеон

намерени в околностите на скалната обител.

Обителта е радост за окото на посетителя

Крепчанският скален манастир се намира на 2 км от с. Крепча и на 20 км от гр. Попово. През 2007 г. манастирът е превърнат в по-достъпен туристически обект. До него е изграден подход чрез стълба с парапети. За съжаление, свободният достъп до неохраняемата археологическа ценност е довел до появата на нови графити и надписи върху скалните структури, нанесени от недобросъвестни посетители.

Манастирът е изграден на три нива в скалите и включва монашески килии, крипта и църква. До средната тераса, където се намира църквата "Всички български светии", има поставени дървени стълби, които улесняват туристите.

Скалната обител край Крепча крие възможности за развитие на културно-исторически и поклоннически туризъм. Още повече, че той има стратегическо местоположение - намира се в близост до пътя Попово-Русе и средновековния Червен. Ако сте решили да го посетите, задължително посетете и намиращата се на 10 км Гаговска гробница от времето на траките. В землището на близкия гр. Опака има още две тракийски гробници.

Гробницата до с. Гагово

е от IV век пр.н.е., най-вероятно на тракийски владетел от племето на гетите. Многократно разбивана и претърсвана от иманярите, днес тя е в трагично състояние. В нея има дромос (коридор), правоъгълно помещение и две долепени една до друга кръгли гробни камери, свързани с проход помежду си. Перфектно са оформени каменните блокове, използвани за строежа. Те са идеално гладки и прилепващи до милиметър един до друг. Гробницата се намира на около 4 метра под нивото на земята.

Манастирът постепенно се превръща в туристически  

магнит за почитателите на поклонническия туризъм

Ръст на посещенията в Крепчанския средновековен скален манастир отчитат в Опака. От 2020 г. общината управлява средновековната обител, работи се по архитектурното й проектиране. И сега посетителите са впечатлени от историята, от епиграфските надписи и от монашеството по тези земи - картина, доразвиваща се и непрекъснато обогатявана през годините, става ясно от информация на Регионалния исторически музей в Търговище. Другото, което привлича туристите, е красивата природна гледка, която се разкрива от височината на манастира.

Обектът се посещава от организирани групи и отделни туристи, знаещи за манастира и любопитни да го видят на място.

По покана на община Опака известният изследовател и архитект проф. Николай Тулешков вече работи по проектиране на разширение на туристическите възможности на скалния манастир. Амбициите в момента са, освен реставрация и консервация, да се действа и по социализацията на обителта. Идеята е в бъдеще да бъде проектирана и изградена приемна сграда за посетителите, както и да бъде обособен паркинг.

Заради заявен интерес музеят изготвя поклоннически маршрути, в който ще бъдат включени Скалният манастир край Крепча и манастирът "Св. Марина" в с. Каран Върбовка. Уговорено е през есента в Опака организирано да пристигнат членове на туристически клубове от Русе, развиващи дейност в Русенското поломие. При посещението на Крепчанския скален манастир ще им бъдат показани крепости около манастира:  Гърчиновско градище от Първото българско царство до с. Гърчиново, ранновизантийската крепост "Джин кале" в местността "Беш бунар" (Пет кладенци) на 500 м от Скалния манастир и "Бююк кале" - крепост от времето на Второто българско царство в местността "Ряката" в землището на Опака, старинни чешми и други забележителности в околността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай