Над 3 милиона нерегламентирани повиквания на 112 за миналата година

Над 3 милиона нерегламентирани повиквания на 112 за миналата година | StandartNews.com

Директорът на Националната система 112 Стоян Граматиков призна, че все още съществува проблем с недостатъчната информираност на хората, които не знаят по какъв начин да съобщят за спешен случай. Той поясни, че е от изключителна важност телефон 112 да се използва само за спешни ситуации, които застрашават живота и здравето на хората. Това стана по време на кръгла маса, организирана в Благоевград от областния управител Бисер Михайлов.

На форума в сряда присъстваха ръководители и представители на различни институции, които имат отношение към въведената през 2008 г. единна система. Тя приема сигнала в 6 центъра – София, Русе, Кърджали, Бургас, Монтана и Варна, от тях се предава в съответните компетентни служби. Дискутиран бе и проблемът с нерегламентираните повиквания и фалшиви сигнали, като данните сочат, че за 2014 г. на тел. 112 са получени 5,2 млн. повиквания, 60% от които са нерегламентирани и забавят разрешаването на истинските спешни случаи. Според всички участници основният и главен проблем е забавянето на сигнала и дългото време за реагиране.

Затова бе предложено да се осъществяват повече директни конферентни връзки, които ще помогнат за намаляване на времето за реагиране и точното локализиране на местонахождението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай