На живо: Вечерните протести - 13-и пореден ден

На живо: Вечерните протести - 13-и пореден ден | StandartNews.com

София. Тринайстият ден на демонстрации срещу правителството продължава с традиционното събиране от 18.30 часа на площад „Независимост". За пръв път от началото на протестите те започнаха рано сутринта пред Народното събрание под мотото „На кафе" и продължи до следобед. Депутатите първо трудно бяха допускани до сградата на парламента, а после буквално трябваше да бъдат евакуирани един по един с кордони от полицаи.

За пръв път ще се състои и контра протест – в защита на кабинета. Той е на пилоните при НДК и няма да се придвижва под формата на шествие, каквито бяха първоначалните планове.

От полицията предупредиха, че получават сигнали за подготвяни провокации по време на днешните протести и отново призоваха хората да запазят мирния характер и да съдействат на полицаите.

Президентът Росен Плевнелиев също призова протестите да останат мирни и хората да не се поддават на провокации.

Във Фейсбук се появи нова група с името „Музиканти и артисти срещу Мафията" и описание, че в днешния ден на площада пред Министерския съвет ще има концерт.

Продължаваме да проследяваме събитията на живо и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук, където също пускаме важни или любопитни подробности от протеста и шествието:

22.00 – Протестът вече върви към обичайното си приключване на Орлов мост. Шествието освирка централите на БСП и ДПС с викове „Оставка" и „Мафия" и се движи към парламента.

И тази вечер няма регистрирани инциденти.

21.30 – Част от протестиращите освиркаха централата на ГЕРБ, шествието вече стигна до тази на БСП.

Междувременно в четвъртък около Народното събрание ще бъде обособена разширена зона за сигурност, съобщиха от МВР. Предприетите от служителите на полицията мерки са с оглед запазването на реда и предотвратяването на възможности за нарушения.

МВР отново призовава гражданите да се придържат към мирния характер на протеста.

21.00 – Протестиращите вече са при Моста на влюбените и продължават към партийните централи. Според участниците хората са много повече от 4000 души.

Все още има хора и пред Министерския съвет, други са на Орлов мост.

Приключи блокадата на жп линията на Централна гара в Пловдив. Тя продължи повече от 20 минути. За кратко беше блокиран влакът за Първомай и Димитровград. Спрян е бил влакът и от Асеновград, а със закъснение от 10 минути заради протестта се движи блакът от Бургас за София.

20.30 – Протестиращите достигнаха до Орлов мост, който вече е блокиран, както и кръстовището при Софийския университет. Те вече тръгват към НДК.

На площад „Независимост" продължава импровизираният концерт, в който са се включили Васко Кръпката и Милена Славова.

Протестиращите в Пловдив блокираха железопътната линията на Централна гара и попречиха на влака Пловдив – Първомай да потегли навреме.

20.00 – Протестиращите вече вървят към Народното събрание и Орлов мост. Голяма част обаче още са пред Министерския съвет, където има импровизиран концерт. По данни на полицията към 19.30 часа те са 4000 души. Няма данни за инциденти, не са регистрирани нарушения на реда. Полицията продължава да се грижи за сигурността по време на протестните прояви.

19.30 – Полицията задържа 20-ина провокатори пред Министерския съвет, които се представиха като членове на Националното движение „Свобода". Докато ги извеждаха хората скандираха „Провокатори, провокатори". Преди дни същата група беше изведена от протеста и двама бяха задържани.

Протестът все още е на площад „Независимост" и хората се множат. По данни на МВР те са около 3000 души, но в последните дни участници и наблюдатели оспорват данните от полицията и твърдят, че са много повече.

Демонстрацията в подкрепа на кабинета пред НДК официално приключи, в нея участваха стотина души. Повечето от тях бяха представители на третата възраст. Митингът им мина тихо, без много лозунги и скандирания. Те заявиха, че никой не ги е организирал и че искат да се даде шанс на премиера да покаже какво може. Някои се бореха правителството да остане още година, а други дори и две. Организаторите на протеста обявиха, че от събота ще бъдат пред НДК всеки ден. В делничните дни ще се събират в 18,30 часа, а в почивните - в 12.

В Пловдив около хиляда души шестват по обичайния маршрут през партийните централи в града. 

Във Варна събралите също са под 100. Те са блокирали бул. „Мария Луиза".

19.00 – Пред Министерския съвет се събират все повече хора.

Както съобщихме беше подгрян от музиканти, които пяха „Комунизмът си отива". На импровизирана сцена на стълбището на ЦИК (бившия партиен дом) са поставени музикални тонколони и се пускат парчета от зората на демокрацията. Ентусиазмът не секва и недоволните отново ще направят традиционния си маршрут през парламента, Орлов мост и партийните централи.

При НДК контрапротестиращите са няколко десетки.

18.30 - Движението на площад "Независимост" все още не е спряно, хората се събират. Пред сградата на бившия партиен дом има импровизирана сцена и озвучение. Забелязва се Васко Кръпката, вероятно ще има и други музиканти.

На пилоните на НДК също се събират участници в контрапротеста, който трябваше да започне в 18.00 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай