На живо: Протестите продължават

На живо: Протестите продължават | StandartNews.com

София. За осми пореден ден в София и страната се провеждат масови протести срещу правителството на Пламен Орешарски. Протестите започнаха миналия петък срещу скоростното назначение на върха на ДАНС. Към този гняв се добавиха поредица изказвания и действия от страна на властта. Към всички тях сега се прибавя и миналото на новия областен управител на София – Росен Малинов, който се оказа е сътрудничил на Шесто управление на Държавна сигурност.

В актуална тема се превърна и броят на протестиращите. В последните два дни полицията не дава данни с обяснението, че протестът е твърде разпръснат из столицата. Предходните дни данните варираха между 7 и 15 хиляди. Според протестиращи обаче това не е истинската бройка и хората са доста повече. Допълнително масло в огъня наляха изказвания на политици, че протестиращите са твърде малко на фона на броя на избирателите, които са гласували за тях. Появиха се множество призиви в събота да се съберат 100 000 протестиращи. В този ден е и конференцията на Партията на европейските социалисти в НДК, където през деня също ще има демонстрации.

В 19.00 часа хората отново ще ръкопляскат на президента. Идеята се роди след фарса около Консултативния съвет за национална сигурност в четвъртък.

Междувременно търпението на хората явно започва да се изчерпва. В основната група на протеста #ДАНСWithMe бяха публикувани призиви за ултиматуми и започването на национална стачка.

Протестите вече от няколко дни намират място и в основни международни медии, които най-често наблягат на мирния им характер.

Продължаваме да проследяваме събитията на живо и статията ще се обновява през половин час. Следете ни и на страницата във Фейсбук, където също пускаме важни или любопитни подробности от протеста и шествието:

22.30 – Както през последните дни шествието направи пълен кръг и протестът завършва на Орлов мост, където хиляди хора пеят и танцуват под съпровода на тъпан.

22.00 – След централата на БСП беше освиркана и тази на ДПС. Шествието продължава.

На „Позитано" 20 гръмнаха няколко пиратки, бяха хвърлени предмети по сградата, но този път няма щети. По сградата на „Стамболийски" 45 пък хвърляха яйца.

По данни на полицията до момента няма задържани и не са регистрирани нарушения.

Лозунги от плакатите днес:

"Агенцията по заетостта ви очаква"

"Правя катарзиси по домовете"

„България – където мафията си има държава"

„Когато отвратените не гласуват, отвратителните управляват"

„Толкова интелигентни и магнетични мъже съм успяла да сваля, та едни такива малоумни тиквеници ли няма да мога"

"69 години стигат"

„Лумпенче да се наричам, втора радост е за мене"

21.30 – Шествието стигна до „Позитано" 20 с освирквания към БСП.

Около НДК има заграждения и хората не бяха допуснати близо до сградата, където днес и в събота има срещи на Партията на европейските социалисти.

От СДВР отново не могат да се ангажират с броя на протестиращите, които са се разпръснали с на няколко лъча. Някои протестиращи обаче правят изчисления и твърдят, че данните за десетина хиляди не са вярни и става въпрос за поне 50 хиляди души.

На Орлов мост деца рисуват с тебешири, а някои хора лепят по асфалта вестници с лепило от брашно и вода.

След освиркване на партийните централи в Пловдив там протестът приключи.

21.00 – Шествието стигна до Моста на влюбените. Както обичайно следват централите на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Човек разхлажда протестиращите като ги пръска с маркуч от прозореца на сграда близо до НДК.

Премиерът Пламен Орешарски ще участва в конференцията на ПЕС и ще говори пред делегатите. По време на форума в Националния дворец на културата е планиран протест под надслов „Окупирай НДК".

20.30 – Протестиращи раздадоха около 10 стека вода на полицаи край Военния клуб и ги аплодираха.

Вече има лозунги, които са насочени към утрешната конференция на ПЕС.

Орлов мост е блокиран, някои вече вървят към НДК, а задната част на шествието още е при Народното събрание.

В Бургас също протестират и скандират „Не искаме извинения, а оставки".

20.00 – Шествието потегли към Народното събрание. Хората са около 10-на хиляди.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че в общината не е получавано уведомление за „Окупирай НДК" по време на конференцията на ПЕС, но това не значи, че протестът ще бъде забранен.

Във Варна протестиращите шестваха, играха хоро и с едноминутно мълчание отдадоха почит на Пламен Горанов, който почина след като се самозапали.

В Благоевград местни десни лидери призоваха за общонационална стачка.

19.30 – Протестиращите в София вече са хиляди. Възрстна жена символично мете площада пред Министерския съвет с метла. Скандиранията са предимно „Оставка".

В Пловдив днес шестват около 1000 души.

19.15 – Около 200 полицаи за първи път тази вечер облякоха светлоотразителни жилетки с надпис "АНТИКОНФЛИКТ". Това е представянето на идеята на СДВР за създаване на подразделения "Антиконфликтна полиция" и "Диалогична полиция". Полицаите са на огражденията пред протестиращите. Задачата на антиконфликтните полицаи е да потушават напрежението на протестиращите и да реагират на рискови ситуации. Диалогичната полиция ще има за цел да води преговори с протестиращи и митингуващи, да обяснява кои действия са законни, кои нарушават правилата, обясни за Стандарт Нюз главен инспектор Антон Златанов от Охранителна полиция СДВР.

19.00 – Площад „Независимост" се напълни с около 5000 души. Очаква се протестът да премине в шествие – отново по обичайния път през Народното събрание, Орлов мост и партийните централи.

Полицаите днес ще носят светлоотразителни жилетки с надпис „Антиконфликт", с което ще заявят своята толерантност, съобщи МВР. Статистиката при използването им показва драстично спадане на инцидентите по време на провеждането на масови прояви.

18.55 – Пред централата на БСП на "Позитано" 20 има само един човек - млад мъж, около 30 годишен с раница на гърба. На плаката му пише "Комунист съм, но няма от какво да се срамувам". Около него стоят полицаи от Охранителна полиция, които очакват да се съберат протестиращите.

18.30 – Хората още са малко, но се събират. Движението на площад „Независимост" вече е спряно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай