На живо: Протести придружават дебатите по бюджета

На живо: Протести придружават дебатите по бюджета | StandartNews.com

София. В 64-я ден от протестите срещу кабинета и управляващото мнозинство демонстрациите са подновени с нова сила, докато депутатите гласуват повторно актуализацията на бюджета.

През август силата на протестите намаля заради отпускарския сезон и ваканцията на парламента, но от дни в интернет тече активна агитация за окупиране на Народното събрание.

Междувременно стана известно, че от различни части на страната пристигат автобуси с поддръжници на правителството. Сборният им пункт е пред президентството.

По данни на бТВ в Столичната община и МВР е подадена заявка за разрешение в района на бул. „Дондуков" да бъдат паркирани 70 автобуса.

Загражденията около парламента отново са поставени в широк периметър, има засилено присъствие на жандармерия. Площадът около „Александър Невски" е блокиран за движение, както и пространството пред Народното събрание.

Проследяваме събитията пред парламента и заседанието, което започва в 10 часа. Статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

14.23 – Депутатите си тръгнаха от парламента съпроводени от освиркванията на протестиращите и аплодисментите на контрапротеста. Привържениците на кабинета се разотиват, на протеста също почти не са останали хора.

13.45 - Протестиращи срещу правителството започнаха да се събират около входовете и изходите, които са отцепени от полиция, откъдето се очаква депутатите да започнат да излизат. Заседанието на парламента приключи след като народните представители отхвърлиха президентското вето върху актуализацията на бюджета.

13.40 – Пред репортер на Kmeta.bg участници в контрапротеста са признали, че групите от Южна България са организирани от ДПС. Очаквало се автобусите да ги извозят обратно в 14 часа.

12.54 – Повечето хора от протеста са си тръгнали. Контрапротестът също оредява. В Народното събрание дебатите по бюджета продължават.

12.47 - Изнервен шофьор на депутатски автомобил, бързащ за влезе в парламента, е блъснал един от полицаите, разчистващи коридор за него от протестиращите, съобщи фоторепортер на БулФото.

12.23 – Дългото десетки метри знаме, което момчета в еднотипни бели тениски и шапки държаха повече от час на контрапротеста, беше събрано.

12.14 – Лидерът на БСП Сергей Станишев и председателят на парламента Михаил Миков също се срещнаха с контрапротестиращите и разговаряха с тях. „Ще започнем промяната, просто няма да отстъпим", обеща Станишев. "Няма да ви предадем", отговори един от хората.

12.05 – И депутати от ДПС излязоха при контрапротестиращите. Сред тях са лидерът Лютви Местан и Йордан Цонев.

11.57 – Във Фейсбук се разпространява снимка, на която полицай държи тесте с лични карти. Участници в протеста се оплакаха, че документите са им събирани без обяснение.

11.37 – В протеста пред парламента също има групи от други градове. Най-многобройна е от Пловдив, които твърдят че са над 500 души, че са се самоорганизирали в социалните мрежи и са пристигнали сутринта.

Част от протестиращите отново се придвижиха към полицейската блокада при бул. "Раковски". Повечето остават пред Народното събрание.

11.30 – Огромно знаме, дълго десетки метри, е разпънато на контрапротеста пред „Александър Невски".

Депутати от БСП отидоха при контрапротестиращите, здрависват се, благодарят им и си говорят с тях. Част от народните представители са Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Димитър Дъбов, Антон Кутев и др. Хората скандират "Ние сме с вас".

11.10 – Протестиращите се изтеглиха от ул. „Московска" и сега повечето са пред парламента и откъм страничния вход срещу БАН.

От „Александър Невски" към Народното събрание се придвижват депутати – това е в рамките на охранявания периметър.

МВР съобщи: „В момента пред сградата на Народното събрание са две групи от протестиращи. Единият протест е предварително заявен в Столична община, а другият –нерегламентиран по Закона за събранията, митингите и манифестациите. Изградени са кордони, които да не допуснат напрежение между тях и да гарантират обществения ред. МВР благодари на гражданите за толерантното и адекватно отношение и ги призовава да не се поддават на провокации."

10.30 – Полицията възпрепятства всеки опит на протестиращите да заобиколят „Александър Невски" и на практика разби шествието на малки групи. Повечето от тях се връщат към парламента.

10.23 – Контрапротестът е спрян пред „Александър Невски".

Бойко Борисов сравни ситуацията с Египет и обяви, че автобусите са организирани от ДПС.

10.12 – Протестиращите бяха спряни на ул. „Московска" и „11 август"; там има и групи от контрапротеста;

Полицията се опитва да раздели двете групи, но част от гражданите се опитват да ги пробият и се бутат в полицаите.

Основната част от контрапротеста се придвижи от площад „Независимост" и сега се движи по „Раковски".

10.07 – Премиерът Пламен Орешарски също е в парламента. Пред журналисти е обявил, че ще говори с тях след гласуването. Председателят на НС Михаил Миков съобщи, че президентът Росен Плевнелиев няма да присъства.

10.03 – Започна заседанието на парламента. Регистрирани са 187 депутати, има кворум.

10.00 - Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи пред бТВ, че е издала разрешение за митинг на пл. „Независимост", за да не се доближат двете групи хора. Тя твърди, че не е уведомена за автобусите. Фандъкова е получила уверение от МВР и СДВР, че няма да се допусне сблъсък между двете групи.

09.56 – Част от хората тръгнаха по бул. „Васил Левски", където движението вече е спряно.

По данни на бТВ хората от контрапротеста имат намерение да тръгнат към Народното събрание.

09.50 - От Народното събрание до бул. „Раковски" има две блокади от полицаи, което накара хората се върнат към парламента.

09.43 - Основната група недоволни тргнаха на шествие към бул. „Раковски". Там обаче бул. "Цар Освободител" е блокиран от полицейски кордон, което пречи на протестиращите да продължат към президентството и Министерския съвет.

09.34 – Огромна колона от автобуси е паркирана бул. „Тодор Александров" през ларгото и по бул. „Дондуков".

Протестиращите освиркват служебните автомобили на парламента, които влизат в охранявания периметър.

09.30 - Полицията масово проверява личните карти на протестиращи в района на ул. "Раковски" и ул. "Оборище". На много от гражданите се връчват протоколи за неизпълнение на полицейско разпореждане. Протестиращите не са блокирали движението, а само седят на бордюрите.

09.20 - На всяка точка от загражденията има между няколко десетки и няколкостотин души. Най-много са на северния вход, откъдето влизат депутатите. Там са паркирани и колите на жандармерията, които пречат на видимостта към входа. Засега полицаите са повече от гражданите.

09.14 - Петнайсетина автобуса са паркирани на "Дондуков", регистрационните им номера са от градове от Южна България. Още над 20 се придвижват по бул. "Тодор Александров", съобщи бТВ.

По информация на агенция "Фокус" няколко десетки привърженици на правителството са в района на "Александър Невски".

09.05 - Зам.-председателят на парламента и депутат от БСП Мая Манолова обяви, че и до нея е стигнала информация за готвени провокации на протестите.

09.00 – Депутатите започнаха да пристигат в парламента. Заради широкия охраняван периметър влизането им в сградата не е затруднено.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай