На живо: Метрото под прицела на протестиращите

На живо: Метрото под прицела на протестиращите  | StandartNews.com

София. Неутихващата сила на протеста продължава вече 26 ден независимо от проливния дъжд в столицата. Недоволните граждани днес ще протестират срещу кабинетът "Орешарски" със заявката да окупират дори метрото. 

Площад "Независимост" всяка поредна вечер от 18:30 се изпълва с хора, които са непримирими в исканията си. До момента протестите протичат изцяло в мирения тон.

Вече втора седмица полицията значително е разширила огражденията за достъп до Народното събрание.

Засилено е полицейското присъствие по целия маршрут на протеста, като дори полицаи от други градове са извикани в столицата, за да помогнат с овладяването на ситуацията.

За пореден ден демонстрацията започва от площад „Независимост" пред Министерския съвет и преминава в шествие по маршрута – Народно събрание – Орлов мост – партийните централи.

Паралелно с вече традиционното сутрешно кафе под наименование "На кафе пред парламента", утре стартира и инициативата "работен ден на открито". Ще бъдат предоставени бюра и столове, на които хората ще могат да се разположат с лаптопите си и да проведат пълноценно работния си ден, докато протестират.

Планът включва доставка на ток за мобилните устройства, както и включване на общодостъпен wi-fi. Планира се инициативата да започне в 9 сутринта и да продължи до 17 ч, като така гражданите едновременно хем ще работят, хем ще протестират.

За четвъртък пък е обявен едночасов мълчалив протест насочен срещу всички "народни избраници" и така "нека всички да изразим омерзението си пред Народното събрание с мълчание и точно в 09:30 да го завършим с мощно освиркване. Заповядайте всички, нека мълчим 1 час, нека злокобното ни мълчание да кънти дълго в главите им", гласи поканата за събитието във "Фейсбук".

"Имаме разрешение за палатков лагер - носете си палатки, шалтета, спални чували, китари и ударни инструменти. Оставаме да спим на жълтите павета", пише в страницата на събитието.

В петък, хората заградили Народното събрание ще се слеят с тези, дошли за традиционното кафе.
"При подаден сигнал започваме да ходим срещу часовниковата стрелка (предимно по тротоарите): пл. Народно събрание - кръстовището на СУ - паметника Левски - ул. Московска - ул. Г. С. Раковски - Военен клуб - НС и после пак. Все повече и повече хора ще се събираме докато заградим НС. Няма да позволим на депутатите да излязат от НС до ясен ангажимент за оставка.

В момента паралелно се провежда и контрапротест пред сградата на НДК. Едва педесетина души са се събрали,  настоявайки да се даде шанс на кабинета на Пламен Орешарски да работи.

Големите областни градове също са съпричастни със софийския протест. Около 100-тина пловдивчани са се  събрали в 18.30 часа пред сградата на общината. Те преминаха на шествие по главната улица на града, скандирайки обичайните лозунги „Оставка" и „Мафия". Преминавайки, те иронично аплодираха хората в кафенетата заради липсата им на съпричастност.

Продължаваме да следим събитията в столицата и страната като ще обновяваме статията. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

22:30- Протестиращите започват да се разотиват. Междувременно на "Орлов мост" се състои поредното събиране на Асамблеята, на която хора обсъждат идеи за нови форми на протест и виждания за промени в политическата система на страната.

22:00- Шествието се събра на "Орлов мост". Протестиращите започнаха да пишат с блажна боя на асфалта имената на градовете, които подкрепят протеста.

21:30- Столичният протест се връща отново към Орлов мост.  Този път недоволните граждани не достигнаха до Площада на авиацията.

21:00- Протестното шествие се отправи към бул. „Цариградско шосе" от Орлов мост към хотел 'Плиска". Протестиращите направиха мексиканска вълна пред Полиграфическия комбинат на бул. „Цариградско шосе". Те клекнаха заедно и се изправиха поетапно и скандираха „Оставка". Шествието отново ще продължи по бул. „Цариградско шосе", а не пред централите на политическите партии. 

20:30- Най-малко 3000 души са се събрали пред Министерски съвет към 20.00 часа.  Шествието се насочи към "Орлов мост". Сред протестиращите е и бившият министър на икономиката и енергетиката Асен Василев.

20:10-  Активисти застанаха непосредствено пред загражденията на сградата на Министерски съвет като скандираха „Оставка". Интересн група младежи с червени забрадки се обявяват за червени ядосани баби, като иронично казват, че тук са се събрали двайсет лумпена.

19:50- Към този час 1200 са протестиращите пред сградата на Министерски съвет в столицата ,предаде  МВР. Протестът е започнал спокойно, като към момента няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти. Скандиранията на протестиращите се подсилват от традиционната група с барабани.

19:10- Десетки протестиращи блокираха  движението по бул. „Цар Освободител" и бул. „Александър Дондуков" пред сградата на Министерски съвет .

18:45- Знамето на Министерски съвет се е скъсало и сега е в обратна позиция. "Това е сигнал за война", подчертават протестиращи.

18:30 - Малцина протестиращи са се събрали пред сградата на Народното събрание, независимо от силния дъжд. Все още лозунги не се забелязват. Протестиращите подготвят подписка срещу 23-ма от членовете на партия Атака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай