На живо: 47-и ден антиправителствени протести

На живо: 47-и ден антиправителствени протести | StandartNews.com

София. За 47-и пореден ден се провежда протестът ДАНСWithMe с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски. Поради високите температури в последните дни хората се събират по-късно от обичайното и не вървят по маршрута, включващ централите на парламентарно представените партии.

В сряда, 31 юли, в Пленарна зала на Народното събрание ще се гледа на второ четене актуализацията на бюджета, която предизвика блокадата на парламента миналата седмица. Промените предвиждат увеличаване на дефицита до 2% и емитиране на дълг в размер на 1 млрд. лв., за които опонентите твърдят, че няма обективна причина.

Протестиращите се организират да "плажуват" на жълтите павета от 9.00 ч. сутринта, като донесат плажни хавлии, чадъри и други аксесоари. По този начин те недоволстват срещу гласуваната парламентарна ваканция в размер на цял месец и бързането да се гласува актуализацията до края на седмицата. 

Протестиращите имат идея да блокират цял ден движението пред Народното събрание, докато досущ като депутатите обсъждат актуализацията на бюджета. Окачва се това да правят и народните представители в сряда сутринта на редовното си заседание. Протестът ще мине под наслов #Изкажисебе. По време на протеста ще се събират мнения и въпроси към всички български институции. Всеки ще може да напише на място своите мисли, мотиви, аргументи и факти за актуализацията на бюджета и да ги пусне в специална кутия.

Акцията на площад "Народно събрание" ще продължи през целия август, докато трае депутатската ваканция. В първия ден от есенната сесия на парламента кутиите с мнения ще бъдат предадени на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Междувременно стана ясно, че за петък протестиращи готвят поход от София до "Евксиноград". В сайта Noresharski.com е планирано мероприятието да стартира на 3 август, като основното ядро от пешеходния поход ще измине цялото разстояние по трасето София-Пловдив-Стара Загора-Варна-резиденция "Евксиноград". Маршът цели да покаже на хората от провинцията, че протестите не се случват само в София, а засягат всички в страната. Багажът и палатките на участниците ще се превозват с автомобили на доброволци.

Проследяваме събитията на живо и статията ще се обновява. Следете и страницата ни във Фейсбук.

21.15 - Протестиращите се разхождат в пространството между пл. "Народно събрание" и Орлов мост. Тъпаните и скандиранията утихнаха, много хора се разотиват. По официална информация на МВР в протеста са участвали около 800 души. 

20.00 - Протестиращите се отправят към Народното събрание. Затворено е движението по бул. "Цар Освободител". 

19.30 - Няколкостотин души вече са се събрали на пл. "Независимост". Те носят плакати и лозунги, много са с велосипеди, свирят с тромби и вувузели, има и музиканти с барабани. доминиращият символ е българският трибагреник.

18.00 - Контрапротестиращите в подкрепа на правителството се събраха пред НДК в обичайния час, но поради жегата и силното слънце те бяха много малко и се разотидоха след около 15 минути. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай