Бюджет под обсада

Кошчета летяха пред депутатски коли

Бюджет под обсада | StandartNews.com

София. Обсъждането на актуализацията на бюджета започна под обсада. На 40-ия ден на протести срещу кабинета "Орешарски" десетки граждани се бяха събрали пред парламента, докато вътре депутатите от три комисии дебатираха поправките в сметките на хазната. Скандиранията на протестиращите бяха отново за оставка на кабинета.

04.25 - С автобус изкарват останалите в парламента депутати, синдикалисти и журналисти. Протестиращите скандират "Оставка" и "Мафия". 

04.04 - Полицията премахна барикадата на ул. Оборище с багер. Все още има протестиращи в района, но те са значително по-малко. 

03.50 - Министрите и депутатите са изведени от сградата на парламента. Представителите на ГЕРБ са отказали да се включат в групите. Очаква се втора вълна на изкарване на експерти и журналисти от Народното събрание след минути.

03.40 - Коли на жандармерията напускат зоната за сигурност около парламента, като се смята, че в тях има депутати. Според информация на bTV министрите на икономическият, социалният и финансовият министър са били изведени.

03.15 - Депутатите напускат сградата на парламента, предаде bTV. Полицията е започнала да разваля част от барикадите. Пространството между градинката до Народното събрание и сградатана СУ е изчистена от заграждения и барикади, като се смята, че от там ще бъдат изкарани народните представители. Протестиращите са се струпали откъм площад Народно събрание и продължават шумно да освиркват и да развяват знамена. Обстановката е мирна.

Според очевидци има около 7 водоструйки на ул. Раковска при кръстовището с бул. Дондуков.

03.00 - Огромен брой жандармеристи и полицаи навлязоха в зоната за сигурност около парламента, като направиха плътен двоен кордон между градинката до Народното събрание и кръстовището пред Софийския университет.

02.45 - Има сигнали за наличието на две водоструйки в улиците около парламента. Кордон от полицаи с щитове и каски посрещна протестиращите на кръстовището на ул. Оборище и бул. Васил Левски и не им позволява да продължат. Някои от хората са легнали на асфалта. 

Част от протестиращите се сблъскаха за кратко с полицаите и ги замерят с бутилки и предмети. От другата страна на парламента откъм кръстовището пред Софийския университет също има струпване на хора.

Междувременно агенция Фокус предаде, че бюфетът на Народното събрание е отворил врати за затворените в сградата депутати и журналисти.

02.30- Депутатите, които са барикадирани в парламента, са по своите стаи, съобщиха от БНТ. Протестиращите пред парламента са категорични, че няма да си тръгнат, докато правителството не подаде оставка. Младежи донесоха на протеста генератор, разклонители и малка масичка, за да могат протестиращите да зареждат мобилните си телефони.

02.00 - Хора носят вода, храна и безалкохолни напитки със стекове на протестиращите. Все по-тежки предмети биват размествани и присъединявани към барикадите. Полицаите стоят зад загражденията. Голяма част от хората пред парламента тръгнаха към градинката на СУ. Пред НС пристигнаха протестиращи от Благоевград, съобщи БНТ.

01.30 - Обсадата продължава. Всички изходи от народното събрание са блокирани с барикади. Барикади се строят и пред парламента на бул. "Цар Освободител" както към СУ, така и пред БАН - ползват контейнери за боклук, кашпи за цветя, отпадъци, павета и тротоарни плочки. И към ул. "Шишман" отиват хора с павета.

01.25 - Депутатите са се прибрали по стаите на парламентарните групи, а на блокираните журналисти е предоставено кафето "Клуб на депутата". Народните представители от ГЕРБ заявяват, че подкрепят исканията на протестиращите за оставка на правителството. 

01.15 - "МВР разполага с достатъчно сили, за да гарантира сигурността в столицата", пише в съобщение от пресцентъра на министерството. "Въпреки опитите за провокации, полицейските служители запазиха спокойствие и предотвратиха ескалиране на напрежението по време на протестите тази вечер в столицата. В резултат на отделни действия, довели до нарушаване на обществения ред, са пострадали както протестиращи, така и полицейски служители. Полицията призовава гражданите да запазят спокойствие и да се разграничават от всякакви прояви на агресия."

01.00 - Получихме съобщение от наш читател, участник в протеста. "Пред Народното събрание се разхождаше млад мъж с медицинска маска на лицето и стик за голф в ръка (!!!) Разховарях с полицаи да го спрат, те отговориха "Имате си организация, спрете си го сами"

00.45 - Барикадата вече е висока над метър, хората използват павета и плочки от тротоара, за да я градят. Протестиращите разместват и контейнерите за боклук, с които запречват прегражденията откъм задния вход на НС. Пред паметника на Незнайния войн има струпани пейки. Полицейските патрули откъм храма "Св. Александър Невски" са си тръгнали. 

00.30 - Председателят на НС Михаил Миков заяви, че утре депутатите не трябва да ходят на работа, тъй като нямат нормални условия за това.

00.10 - Полицаите се опитват да разгонят протестиращите от барикадата на ул. "Оборище", но те продължават да носят различни предмети и да ги трупат. Пред главния вход на НС свирят на пиано "като начин да си изкарат агресията".

00.00 - Полицията се разполага по периметъра на протеста. Три контейнера за боклук са изнесени на изхода към Ректората на СУ.

Президентът Росен Плевнелиев излезе с позиция, в която призовава хората да запазят протеста мирен, "такъв, какъвто впечатли цяла Европа". 

23.55 - Все повече хора се стичат към Парламента, само пред сградата има около 2000 души. Велосипедисти са блокирали бул. "Цар Освободител".

В "Пирогов" са прегледани петима ранени, един от които е със сътресение на мозъка, съобщи бТВ. Четирима от тях са с контузии в областта на главата и подкожни кръвонасядания в областта на главата. Един от тези пациенти е с мозъчно сътресение. Въпреки че му е предложено да остане за наблюдение в болницата, той е отказал и не е хоспитализиран. На друг пациент още се правят изследвания. Състоянието на всички е без опасност за живота.

23.40 - Според министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев полицията се е справила перфектно и не е упражнила сила. "Самият допир до полицейското оборудване явно може да нанесе наранявания", каза той.

23.35 - Протестиращите спряха две линейки на бул. "Цар Освободител" в посока към министерски съвет, за да проверят дали вътре няма депутати, които бягат инкогнито. Не бяха открити народни представители и линейките бяха пуснати да продължат по пътя си.

23.25 - Около 1 500 души са пред Парламента, повече има около храм-паметника "Св. Александър Невски". На барикадата на ул. "Оборище" вече има дървени парчета и една количка.

23.00 - Автобусът обърна по бул. "Васил Левски" и се върна към НС. Не се знае със сигурност дали депутатите и министрите са вътре, тъй като полицаите държаха щитовете си на прозорците. На ул. "Оборище" има издигната малка барикада от тухли, на място са поне 700 души. На барикадите се забелязват бивши министри от служебното правителство.

22.50 - Около 150 колоездачи минаха по жълтите павета и се събират пред НС. Минават и линейки за пострадалите. Има ранени и хора с пукнати глави от полицейски палки. 

22.30 - Има ранен полицай от хвърлено паве. Карат го към "Пирогов".  

22.18 - Счупиха стъкло на автобуса с депутатите. Един полицай пази със щита си счупения прозорец.

22.15 - Депутатите са под обсада в автобус със затъмнени стъкла. Опитват се да минат през протестиращите, но не могат. Хората ги замерят с бутилки. 

Протестиращите пеят химна на България.

22.10 - Полицията изтласква хората към храма "Св. Александър Невски", за да направи път на автобуса с депутатите и трите пикапа, които го ескортират. Пуснаха и димка в посока на колите. 

22.05 - Жандармеристите започнаха да изкарват депутатите с полицейски коли от НС. Хората се опитват да спрат кордона но не успяват. Полицаите използват груба сила, за да премахнат протестиращите от пътя си. Полетяха предмети към автомобилите. 

22.00 - Докараха 2 автобуса полицаи извън блокираната зона в периметъра на "Св. Александър Невски", зад протестиращите. Хората насядаха по земята, за да не допуснат превозните средства да минат. Протестиращите заключиха загражденията с катинар за велосипед, който полицаите срязаха. 

21.45 - Депутатът от ДПС Йордан Цонев даде изявление от блокирания парламент. "Да, блокирани сме и не можем да излезем заради протестиращите, които са обсадили парламента", заяви той. "Как да се чувствам? Вътре сме, чувствам се като гражданин, на който не е осигурено конституционното право нито да се прибере, нито да ходи на работа от мирните протестиращи. Благодаря и на организаторите, и на мирните протестиращи, и на всички. Благодарим им от името на семейството и на децата си, че приемаме три часа бюджети и накрая се гаврят с нас", каза Йордан Цонев.

Жандармерията засилва кордоните и се подготвя да разкъса блокадата на няколко места. Протестиращите скандират "Свалете каските!" и призовават полицаите да защитават всички граждани, а не само политиците.

21.30 - Жандармерията е извадила щитовете, каските и палките за борба с безредици.

20.30 - В сградата са блокирани народни представители, представители на синдикатите и работодателите, както и журналисти. Всички входове на парламента са блокирани от протестиращите. Полицейското присъствие е засилено. От задната страна на парламента при загражденията на полицията протестиращите са сложили импровизирани барикади от кофи за боклук.

НСО не разрешиха на журналистите, които отразяваха заседанието на парламентарните комисии за актуализацията на бюджета, да напуснат загражденията около сградата на Народното събрание заради блокадата от протестиращи в района. Гардовете обясниха, че това се прави с цел безопасност, тъй като "протестиращите не различават депутатите, чиновниците и журналистите". Заради това е по-добре журналистите да останат в сградата на парламента.

В късния следобед демонстрантите пред Народното събрание се опитаха да препречат пътя на служебен мерцедес, който тръгна от паркинга на парламента. Част от хората застанаха пред автомобила, а други бутнаха кошчета за боклук пред него. Въпреки това мерцедесът излезе от загражденията и продължи по столичната улица "Оборище". Полицаи и протестиращи стигнаха до кратък сблъсък, а един от протестиращите бе задържан. По това време момче, което държеше бутилка, се спъна и падна на земята. От падането момчето се нарязало, но според свидетели нямало опасност за здравето и живота му. По данни на хора от протеста арестуваният е учител в математическа гимназия. В колата е бил депутатът от БСП Георги Кадиев.

На 40-ия ден от старта на хорското недоволство се появиха хора с чесън, света вода, кръстове и икони. Повод за това стана вярването, че тогава душата на мъртвите се възнася при Бог, където намира покой. С надежда да си отиде и правителството на Орешарски протестиращите прибегнаха до кръста и герданите с чесън.

Във вторник антиправителствените протести срещу кабинета "Орешарски" се изравниха по продължителност с учителската стачка от 2007 г. Те отдавна задминаха януарските бунтове от 1997 г, които бяха само 25 дни. След това правителството на Жан Виденов подаде оставка.

"Взимайте си столчета, одеяла, китари, инструменти, шах, табла, карти и т.н. и да останем заедно до сутрешното кафе пред парламента", написаха младежите в социалната мрежа Фейсбук. Те се заканват да прекарат нощта на площада и да не допуснат избраниците да си тръгнат, докато правителството не подаде оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай