Йовчев: Има провокатори сред протестиращите

Йовчев: Има провокатори сред протестиращите | StandartNews.com

София. Сред протестиращите около Народното събрание има провокатори, които създават напрежение сред тълпата. За това алармира вътрешният министър Цветлин Йовчев в изказване за бТВ.

„От кадрите които гледах, гледах много внимателно, искам да кажа, че полицията се държи перфектно, независимо провокациите", обясни още Йовчев. Доста от протестиращите и полицията са ранени, уточни той. Само допирът до техниката на МВР може да причини наранявания по хората от тълпата, обясни Йовчев.

„Аз не бих драматизирал толкова", коментира той ситуацията между протестиращи и полиция пред Народното събрание. Това, което смятаме да направим, е всичко възможно, за да не пострадат хора, каза още той. Всичките действия на полицията са насочени в тази посока, да не пострадат депутати и граждани.

Има арестувани протестиращи през деня, които са нарушавали обществения ред и са провокирали хората, каза министърът. Няма още данни колко точно служители на МВР са пострадали.

На въпроса дали от НСО са разпоредили на намиращите се вътре в парламента депутати да не излизат докато не бъдат изведени с охрана, Йовчев отговори: „Аз не мога да давам разпореждания на НСО. Вие видяхте каква е ситуацията". Той каза, че дори репортери на бТВ доказват, че хората около НС са доста агресивни и не правят разлика между протестиращи, журналисти и други в тълпата.

Не е разумно да се правят опити от полицията за извеждане на депутатите, които само ще разгневят протестиращите, уточни Цветлин Йовчев, но не даде ясен отговор дали МВР ще направи повторен опит да изкара народните представители. Той каза, че няма как да съобщи дали ще изведат депутатите.

„Имаме абсолютно достатъчно сили, за да гарантираме сигурността на хората, които са в парламента", завърши министърът.

"Взехме решение да върнем автобуса обратно и аз мисля, че това беше правилно решение. Имаше хора, които трябваше да бъдат изведени от парламента. Тези хора, които целяха провокиране на напрежението, не правиха разлика дали става въпрос за народни представители, служители на парламента, журналисти или обикновени граждани. Те бяха готови да упражнят насилие срещу всеки, който се намира в сградата. В зависимост от ситуацията, ще вземем решение. основното, от което ще се водим, е да не допуснем насилие, и да не пострадат хора. При автобуса имаше риск, имаше хора, които се хвърляха пред автобуса, седяха, лягаха пред него, затова взехме решение да върнем автобуса", каза министър Цветлин Йовчев пред БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай