На живо: 23 ден на недоволство срещу кабинета

На живо: 23 ден на недоволство срещу кабинета | StandartNews.com

София. Народното недоволство срещу кабинета на Пламен Орешарски расте и показва, че българите могат да отстояват своята гражданска позиция. Това доказват протестиращите и днес, които скандират за оставка вече 23 дни.

Софиянци все още се събират на площад „Независимост" пред Министерски съвет, от където всяка вечер тръгва протестното шествие и преминава по познатите точки- – Народно събрание – Орлов мост – партийните централи.

С всеки изминал ден полицейското присъствие на протестите е още по-засилено. Униформените носят жилетки с надпис „Антиконфликт", извикани са и техни колеги от вътрешността на страната, за да помагат по време на тежките дежурства на демонстрациите в столицата. Всеки ден расте и оригиналността на хората, които искат оставката на кабинета „Орешарски". Лозунги „Провалихте ми почивката, сега ще усетите народната любов", „Не съм платен, мразя ви безплатно", „Вече ядосахте мама", „Няма да играя с вас", „Развалихте ми разходката", които носят деца, възрастни и домашни любимци, ще останат в историята като едни от най-популярните на протестите през изминалите 22 дни.

Освен вечерните протести, демонстрантите в столицата продължават и със сутрешния флашмоб „На кафе пред парламента". На него протестиращите пият кафе пред огражденията до Народното събрание, скандират „оставка" и замерят сградата на парламента с домати и тоалетна хартия. Те започнаха демонстрации и пред НС, за да ги чуят политиците. През последните няколко дена хората закараха на място и кафе машина, за да раздават кафе на протестиращите и да броят чашите изпита топла напитка, за да знаят броя на демонстрантите всеки ден. Празните чаши закачват на металните ограждения, които са окичени и с тоалетна хартия, както и с лозунги „Уф, че мирише".

Българи от три континента удариха рамо на протеста, макар и в глобалната мрежа. Видеото "2 секунди солидарност" направи фурор в YouTube и Фейсбук. Клипчето е по идея на млада българка, която от 3 г. е емигрант в Барселона, Испания. А в бунтовната "чета" на Леда Трифонова се включиха 82 нашенци от 13 страни - Холандия, Англия, Ирландия, Испания, Швейцария, САЩ, Кипър, Германия, Австралия, Италия, Гърция, Швеция, Белгия и България.

Много от протестиращите през последните дни бяха задържани от полицаите за проверка на личните документи. Общо 135 бяха отведени в полицията. 

Един от първите протестиращи срещу високите сметки на „Топлофикация" Чавдар Янев изчезна безследно. Той стана известен с палатковия си протест и гладна стачка пред сградата на Висшия съдебен съвет, в знак на протест срещу монополите, своеволията и престъпното бездействие на съдебната власт.

Контрапротест в подкрепа на правителството за пореден път събра хора пред НДК по-рано днес. Протестиращите обявиха, че от понеделник започват подписка за оставката на президента Росен Плевнелиев.

По-рано през деня активисти се събраха на "четящ протест" пред парламента в подкрепа на обявилите гладна стачка срещу кабинета "Орешарски" Едвин Сугарев и фотографа Николай Генов. Хората четяха на глас различни творби. 

Недоволни граждани възнамеряват да блокират възловото кръстовище на "Орлов мост" в нощите през уикенда. По този начин десетки българи ще се включат активно в световното протестно движение "Окупирай Уолстрийт" (Occupy Wallstreet) за Глобален поход на достойнството, транснационален уикенд на солидарността, който се организира в социалните мрежи. Световният протест е планиран за 6 и 7 юли и организаторите бяха вдъхновени от бунтовете по улиците в София, както и нестихващите протести в Турция, Египет и Бразилия. Протестът ще се слее с вече традиционното шествие #ДАНСwithme, което има разрешение от Столична община до 22 часа. Досега през всичките 23 дни на протеста десетки недоволни младежи се събират на "Орлов мост", пият предимно от двулитрови бутилки бира, танцуват и пеят, а движението остава блокирано до полунощ. Мнозина дори се шегуват със служителите на МВР, че са "нежна полиция", тъй като униформените приканват с молби и увещания насядалите по пътното платно хора да освободят кръстовището. Няма и следа от полицейски атрибути и помощни средства, с които по принцип се разгонват подобен род мероприятия след изтичането на крайния им разрешителен час.

И днес ще следим събитията в столицата и страната като ще обновяваме статията. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

22. 00- Обиколката на протестиращите продължи със скандирания под прозорците на централата на ДПС. След това - обратно към Министерския съвет и "Орлов мост". Там остават няколко групи от млади хора, които ще продължат да дискутират по проблемите в страната и да се забавляват. Протестите утре продължават.

21. 30- Близо 1 000 е достигнал броят на протестиращите тази вечер в София. Преди малко кръшно хоро се изви на Централна гара в Пловдив, с което протестиращите приключиха блокадата на линиите. Те се заканиха да блокират АМ "Тракия" утре. Хората ще се събират в 09, 30 часа пред сградата на областната управа. 

21. 10- Краят на протестното шествие мина през НДК и се отправи към централата не ГЕРБ. Следващите спирки на протестиращите са офисите на БСП и ДПС. По-късно демонстрантите ще се върнат отново на "Орлов мост", където ги чака друга част от недоволните граждани, която е блокирала движението.

По-малко от 10 души протестираха в Благоевград тази вечер. Те поискаха оставката на кабинета и напомниха, че не желаят Муса Палев за областен управител на града. Пред входа на областната управа продъложават да събират подписи срещу Палев. До момента има събрани повече от 7000 подписа.

20.30- Част от протестиращите се насочиха към партийните централи, а други блокираха „Орлов мост". Там млади хора останаха, а по-късно талантливи музиканти ще направят дръм сешън парти на импровизираната сцена до орлите.

Протестиращите от шествието скандират: „И преди, и сега управлява мафия", „червени боклици", „оставка", „всички сте боклуци".

Пловдивчани вече блокираха жп линитте на Централна гара в Пловдив. Хората вече не стоят на линиите заради дъжда, но поддържат блокадата и ще спрат 4 влака, които трябва да минат през градата между 20 и 22 часа. 

20. 10- Над 500 хора протестират в района на Ларгото в София, сочат данните на МВР към 19, 30 часа. Дъжът спря и шествието преминава през Народното събрание по познатия маршрут към "Орлов мост".

Демонстрантите в София направиха „Танц на чадърите" и тази вечер. За момента протестът е мирен и няма инциденти. От МВР благодариха на гражданите за това, че не създават ексцесии и са мирни.

В Пловдив полицейски кордон от петима униформени и автомобилен патрул съпроводи протестното шествие на пловдивчани по ул. „Иван Вазов". То се отправя към Централна гара, където смята да блокира линиите за пореден път. „Временно управляващи,не си играйте с гнева на народа. Отивайте си бързо и завинаги", гласи лозунг, който носят хората от началото нашествието. Бяха блокирани булевардите „Христо Ботев", „Васил Априлов" и „Руски".
Демонстрантите постояха за кратко на асфлата пред Централна гара, малко преди да започне блокадата на линиите.

19. 40- Във Варна протестът срещу кабинета „Орешарски" бе малоброен. Едва 10 души се събраха до сградата на общината в морската столица. Тази вечер няма да има шествие поради липсата на протестиращи. Утре варненци няма да протестират заради изборите за кмет на Варна. Протестиращите обявиха, че искат да бъдат коректни към полицаите, които ще охраняват на вота.

На 14 юли, следващата неделя, от 18.00 часа ще има събитие „Бъди част от българското знаме", което ще се проведе на входа на Морската градина до фестивалния комплекс. Всеки, който иска да участва, ще получи бял, червен и зелен балон. Така всички участници ще образуват едно голямо българско знаме с помоща на балоните.

В Пловдив около стотина човека тръгнаха от площад „Стефан Стамболов" на протестно шествие. Те се спряха пред централата на Атака и поискаха извинение от лидера на партията Волен Сидеров. Протестиращите смятат да блокират ЖП линията на Централна гара и тази вечер.

19. 30- Проливният дъжд провали протеста във Велико Търново, където се събраха на площад "Майка България" и протестираха за кратко. В София хора с дъждобрани и чадъри, а други мокри до кости, скандират "мафия" и "оставка" на площад "Независимост". 

19. 12- Няколкостотин души протестират пред Министерски съвет. Голяма част от хората се намират пред президентството, а по-малко са на пътното платно. В района има жандармерия и полиция.

Тази вечер хората са по-малко, в сравнение с вчера, заради силния дъжд, който продължава да се излива в столицата. Протестиращи обясняват, че лошото време няма да ги спре и скандират „оставка" и „мафия" под своите чадъри. „Не ни гонете от България, мама иска да си гледа внуците", гласи плакат на млада майка сред тълпата. Тя е довела децата си на протеста, защото смята, че те са мирни и няма опасност да бъдат наранени по време на демонстрациите.

18. 50- Протестиращите продължават да се събират на площад "Независимост". Хората блокираха движението по бул. „Цар Освободител" и бул. „Ал. Дондуков" в района на Министерски съвет. Имаше леко пререкание между демонстранти и водач на лек автомобил, който се опита да премине през блокадата, но не успя и направи обратен завой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай