На Йордановден: Сливен и Калофер с мъжки хора

На Йордановден: Сливен и Калофер с мъжки хора | StandartNews.com

15 скачат в Дунава при Видин, смелчаците в Пловдив на топло

Богоявление е един от най-древните християнски празници. Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Според народните поверия, ако на Богоявление времето е студено и сухо - годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Празникът в Гърция се празнува на 6 януари, а в Русия и Сърбия - по стар стил - на 19 януари.

За първи път и в Сливен ще има мъжко хоро на Йордановден. "То ще се проведе до попския блок в река Новоселска", заяви пред "Стандарт" отец Силвестър, който е предстоятел на храма "Света София" в квартал Ново село. "Аз не го организирам, организатори са сдружението "Свети Георги Победоносец". Както всяка година и на този Йордановден, след литургията ще има шествие и аз ще хвърля кръста в река Новоселска. От сдружението изявиха желание да организират мъжко хоро във водите на реката", каза свещеникът. В понеделник активисти на "Свети Георги Победоносец" изградиха бент на реката, за да стане по-дълбоко мястото, където ще бъде хвърлен кръстът.

Така градът на сините камъни ще е вторият, в който ще се играе мъжко хоро в ледените води след Калофер. По стара традиция в подбалканския град се играе мъжко хоро в ледените води на река Тунджа. От няколко години водач на хорото е лично кметът Румен Стоянов, след когото в реката влизат и гайдарите от неговия оркестър, за да изпълнят местни патриотични песни. Мъжете от града играят хоро, а който извади кръста го дава на най-малкия участник в ритуала. Често това са 7-8 годишни деца, които предават след това разпятието на калоферския свещеник.

На Богоявление в Пловдив дядо Николай ще хвърли кръста в река Марица от моста на панаира. Преди това от 8,30 часа владиката ще отслужи Архиерейска света литургия в катедралния храм "Успение Богородично". Тази година в града на тепетата се очаква повече хора да скочат в реката, за да извадят светинята, тъй като до момента в Пловдив не е валял сняг, а времето е меко и топло.

Поне 15 смелчаци се очаква да скочат за кръста в Дунав при Видин. Разпятието, накичено с чимшир, в реката ще хвърли видинският митрополит Дометиан. Това ще стане на традиционното за ритуала Богоявление място - на градския плаж до крепостта "Баба Вида".

Съдийски шеф гони "дяволите" с водосвет

За първи път от много години Богоявленски водосвет ще бъде отслужен на Йордановден - Богоявление, и в Старозагорския районен съд. "Искам да започнем Новата година на чисто, да прочистим съдебните зали и кабинетите от отрицателната енергия, тук влизат всякакви хора - и добронамерени, и зли", поясни новата амбициозна шефка на съда Милена Колева. Освен това водосветът щял да бъде и своебразно пожелание за здраве и благополучие на съдийската колегия през 2014-та. Колева не посочи кои са "дяволите", които трябва да бъдат изгонени от съдебната практика, но беше категорична, че пречистването ще става с участието на всички магистрати.

Президентът и Цачева на водосвет за знамената

Председателят на парламента Цецка Цачева и народни представители от ГЕРБ, БСП, РБ, АБВ и др. ще присъстват днес на традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена на Българската армия. Тържественият ритуал ще бъде на 6 януари 2015 г. от 11 ч пред паметника на Незнайния воин в София, уточниха от пресслужбата на парламента.

Президентът Росен Плевнелиев също ще участва на 6 януари, Богоявление, в церемонията за освещаването на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, информираха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин. На водосвета ще присъстват и министърът на отбраната Николай Ненчев, както и висши военни. Богоявленският ритуал ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай