На Великден хапвайте 5 пъти, но по малко

На Великден хапвайте 5 пъти, но по малко   | StandartNews.com

Позволени са до 3 яйца на ден, по-добре агнешкото да е студено

Гарнитурата да е зелена салата, а не дроб сарма, съветва проф. Донка Байкова

Великден чука на вратата. Ако сме спазвали стриктно Великият пост, ни остават броени дни до "излизането" от него. Как обаче да го сторим разумно въпреки многобройните изкушения на празничната трапеза, за да не навредим на здравето си? "Стандарт" попита проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, ръководител на катедра "Превантивна медицина" във Факултета по обществено здраве на Медицински университет - София, и зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика.

Много е важно за хората, които са спазили 48-дневния Велик пост, да преминат с известна доза информираност към свръхкомбинацията и свръхколичествата на консумирането на храни и кулинарни изделия и напитки на първия ден от Великден. Защото за дълъг период тяхната храносмилателна система не е работила пълноценно и комплексно. "Не се е налагало да бъдат произвеждани храносмилателни сокове с цел разграждане на животински, белтъчни компоненти. В менюто не е имало мляко и млечни продукти, яйца и риба", посочва специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. По думите й според поста е трябвало да ядем риба на Цветница, което е залог за по-лесното преминаване към обичайния хранителен модел - от вегетариански към смесенояден. Ако обаче на Великден поставим храносмилателната ни система в режим на свръхработа,

рискуваме да отключим някакъв възпалителен процес

"Известни часове след прием на свръхкомбинация и свръхколичества на храните, които до този момент сме изключили от менюто си, рискуваме да направим гастрит, ентероколит, не дай Боже, панкреатит, защото панкреасът е най-голямата храносмилателна жлеза, която си е почивала за дълго, а сега е поставена в режим на свръхработа, или пък жлъчна криза", предупреждава проф. Байкова. Затова според нея е важно при преминаването към смесен модел на хранене още през първия ден да приемаме по отделно онези храни, които са били изключени, и то, ако е възможно, в същия порядък, в какъвто са били изключени при започването на Великденския пост - първо, млякото, млечните продукти и после яйцата. "На Великден за закуска можем да хапнем мляко и филийка козунак, а в 10 ч. яйце с чаша чай или ябълка", дава съвет специалистът по хранене. Тя посочва, че гарнитурите към различните празнични храни трябва да са съставени от същите растителни храни, които сме консумирали по време на поста, защото това ще спомогне по-лесното усвояване. Проф. Байко съветва порцията печено месо за обяд да бъде обилно гарнирана с лесно смилаеми зелени листни зеленчуци, а не с картофи, ориз или вътрешностите на агнето. "По-добре е да оставим дроб сармата и картофените гарнитури за следващия ден. Великденските празници са няколко дни и ще можем да опитаме от всички шедьоври на празничната трапеза", казва проф. Байкова. По думите й в 16 ч. като десерт

можем да хапнем още една филийка козунак или плод

а вечерята може да е обилна зеленчукова салата с добавка на яйце или с малко риба. "Моята лична препоръка е, ако ядем агнешко месо на Великден, да го консумираме студено. Така лоените капчици ще бъдат отстранени с ножа и месото ще стане по-леко за храносмилане. Лоената мазнина е животинска и ще натовари жлъчно-чернодробната система и панкреаса, а трябва да ги щадим, защото се очертава дълъг период от празници, за които традицията повелява все да сме на трапеза", казва специалистът по хранене. Що се отнася до великденските яйца, тя съветва да ги консумираме умерено и предпазливо. Препоръката й е да не хапваме повече от 3 яйца дневно. "Те са концентрирана храна, от тях се ражда пиленце, в тях има белтъци, животински мазнини. Яйцата обаче са добра среда за развитие на микроорганизми. Ето защо за декорация трябва да използваме изкуствени яйца, а боядисаните за Великден да държим в хладилника и да ги поднасяме непосредствено преди ритуалното чукване за здраве с близките ни, след което отново да ги съхраняваме в хладилника", съветва проф. Байкова. Нейната препоръка за варене на Великденските яйца е то

да бъде 13 мин. след завирането на водата

защото така ще унищожим бактериите и няма да има риск за здравето ни. На Великден трябва да внимаваме и с дозите алкохол. "Ако започваме с ракия, тя не трябва да е на гладно, а със салата, и то в малко количество. Защото може да настъпи бързо опиянение, което може да развали празника ни. Добре е да не комбинираме с основното ястие различни напитки. Тържественият обяд не трябва да приключва с шампанско или концентрат, защото това също увеличава риска от нежелани ефекти на алкохола", съветва проф. Байкова. Тя посочва, че е добре да приемаме много течности заедно с алкохола, защото той е водоразтворима и мастноразтворима субстанция. Можем да си направим домашна цитронада от вода, лимонов сок, малко мед и щипка сода за хляб.

"Свръхконсумацията на големи количества храни и напитки повдига диафрагмата и пречи на правилната сърдечна дейност. Високото количество белтъци и мазнини затрудняват работата на биохимичната ни лаборатория - на черния дроб и сърдечно съдовата ни система. Затова може да направим дори хипертонична криза", предупреждава проф. Байкова. По думите й е възможно да предизвикаме и скок на кръвната захар, защото козунакът е с много висока голяма хранителна плътност и енергийна стойност.

За да не изпратим Великден с няколко килограма отгоре, проф. Байкова съветва да се храним разделно. "Не че това е здравословният ни начин на хранене, но специално в този период яжте по 5 пъти дневно в умерени количества.

Яжте с настроение и празнувайте активно

Не само трапезата е повод за тържество. Може да празнуваме и с разходка в парка, гледане на филми у дома, движение, със среща с любими хора. Една разходка позволява после похапване на повече кулинарни изкушения", посочва диетологът. Проф. Байкова е категорична, че домакинята трябва да сервира и отсервира ястията от празничната трапеза регулярно, за да не са всички изкушения постоянно пред погледа на гостите.

Ето пожеланието, което проф. Байкова отправи към читателите на в. "Стандарт" за светлите Великденски празници: Пожелавам ви много светло и красиво настроение с хората, които обичате, здраве и дълготрайно добър пролетен биотонус! Защото през пролетта с възраждането на природата към нов живот се възраждат нашите мечти и въжделения за по-добро, за по-красиви и хубави емоции и случки, за реализирани мечти!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай